Nyheter

Hundratusentals på gatorna till försvar för offentlig sjukvård i Madrid

Protester i Madrid.

Madridborna gick den gångna helgen ut i hundratusentals på gatorna i demonstrationer mot fortsatta privatiseringar av hälso- och sjukvården i staden.

Det var grannskapsorganisationer som organiserat sig för att visa sitt tydliga missnöje med kaoset som råder på stadens akutmottagningar inom primärvården och med den konservativa ledaren, Isabel Dáz Ayuso, från det kristna högerpartiet Folkets parti (PP). Demonstranterna krävde Ayusos avgång.

Enligt staden deltog tvåhundratusen personer, medan organisatörerna talar om över sexhundratusen demonstranter.

Samtidigt har läkare och andra inom hälso- och sjukvården gått ut i strejk. Staden har även drabbats av en rad uppmärksammade uppsägningar från regionens hälso- och sjukvårdsinrättningar.

Ayuso anklagar vänstern

På måndagen anklagade Ayuso vänstern för att stå bakom protesterna och ”sätta eld på Madrid genom att spela ett fult spel och använda sjukvårdsfrågan som ett sätt att nå makten i staden”, rapporterar El Pais.

Den regionala ledaren beskyller oppositionen för att ligga bakom både de folkliga protesterna och de strejker som hållits. Ayuso anklagar även premiärministern, vänsterledaren Pedro Sánchez för att splittra landet.

Ayusos hårda uttalanden gör det inte lätt att nå en uppgörelse med de fackliga organisationerna som representerar hälso- och sjukvårdspersonalen. På tisdagen satt de ner vid förhandlingsbordet. Enligt spanska medier står parterna väldigt långt ifrån varandra i utgångsläget.