Prenumerera

Logga in

Debatt

Vi vill inspirera till debatt om mens och NPF-diagnoser

Mens och mensskydd – uppfattas olika.

Förhoppningsvis kan den här texten skapa förståelse för oss som har mens och samtligt lever med en annorlunda perception. Vi vill inspirera till debatt om ett ämne som blöder.
Det skriver Yolanda Christoffersson från projektet Lyssna på oss.

Varje månad kommer den, för samtliga fertila livmoderbärare. Den påverkar humör, smärtnivå, hormoner och mycket mer. Naturligtvis refererar jag till mensen.

Vi är några personer som arbetar med det  projektet Lyssna på oss, där vi pratar mycket om att öka kunskapen om kvinnor/icke- med autismspektrum/adhd.

Det här handlar om om hur vi, som menstruerar och har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), kan uppleva menscykeln. Enligt forskning upplever vi perception på ett annorlunda sätt, vilket inkluderar expanderande tamponger och bindor som hamnar snett i trosorna.

Du kanske någon gång hört talas om perceptionsstörningar? Det är en benämning på problem med att sålla bland relevanta intryck från omvärlden, vilket är ett av symtomen vid autismspektrumtillstånd och även ett vanligt inslag i adhd-problematiken. Självfallet gäller det även menstruationen.

Hos kvinnor med NPF (den diagnosgrupp som autismspektrumtillstånd/adhd tillhör) kan mensen innebära mer svårigheter än hos neurotypiska personer. 
Våra sinnen är smak, lukt, känsel, hörsel och syn. Då personer med NPF har svårt att sålla dessa intryck på ett effektivt sätt – för de människor som bär en livmoder – kan deras mensperiod te sig besynnerlig – för andra. Det kan göra ont med mensskydd och man kan få extrem smärta i kroppen. Ljudet eller känslan av tampongen vara obehaglig. Man kanske rentav tycker att det är jobbigt att se blodet. När våra sinnesintryck inte vill oss väl, när hormoner flyger runt, man läcker rött – då skruvas intensiteten på.

Ens symtom på funktionsnedsättningen bli mer intensiva i samband med mensen, enligt forskning. Det här är relativt ny kunskap. Endast några år gammal. Innan dess fanns inget större intresse för att utforska kvinnors och ickebinäras adhd. Vad som påverkar den, vad som inte kan ändras. Vilka problem som är miljöbetingade och vad som handlar om bemötande. Först på senare tid har intresset ökat för den livmoderbärande gruppen. Hur vi påverkas av allt som händer i kroppen och utanför den – om du har NPF och blöder.

Den här artikeln skrivs för att ge kunskap till allmänheten och professionella, men även som en början på ett samtal om mens. Inspiration till att prata om det som har varit tabu och ge det nytt ljus. Ett perspektiv på att det kan påverka oss, livmoderbärare, så mycket – på så många olika sätt.

Förhoppningsvis kan den här texten skapa förståelse för oss som har mens och samtligt lever med en annorlunda perception. Vi vill inspirera till debatt om ett ämne som blöder.

Yolanda Christoffersson, projektet Lyssna på oss, Demokratipiloterna.

Relaterade artiklar:
2022-10-02⎮Någon måste ta på sig ansvaret för Jolynes död
2022-09-22 | Klumpighet kan vara motorisk koordinationsstörning
2022-05-25 | Vården får inte missa flickor med NPF-diagnoser

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV