Nyheter

Brasiliens popdrottning och aktivist Gal Costa har avlidit

Brasiliansk sångerskan Gal Costa som hade en nästan sex decennium lång karriär, dog den 9 november 2022.

Gal Costas röst beskrevs ofta som genomträngande, stark och orädd. Hennes genombrott kom i mitten av 60-talet och hon anses i dag vara en av de vikigaste sångerskorna från Brasilien. Hon har också gjort sig känd som politisk aktivist och var under militärregimen en viktig del av motrörelsen.

På många sätt reflekterar Gal Costas liv och konstnärskap Brasilien som land.

Född Maria da Graça Costa Penna Burgos 1945 i staden Salvador, blev Costa först intresserad av Bossa Nova genom att lyssna på João Gilberto på radion. Hennes musikkarriär startade på 1960-talet efter att hade hon träffat sångarkollegan Caetano Veloso. Costa och Velosos debut Domingo från 1967, var ett klassiskt bossa nova-album som kritikerrosades både i och utanför landet.

Kollektivet förändrade Brasiliansk musik

Året efter grundade Gal Costa det legendariska konstnärskollektivet och rörelsen Tropicália tillsammans med bland annat artisterna Caetano Veloso, Gilberto Gil och det brasilianska rockbandet Os Mutantes.

Genom ett manifest kritiserade kollektivet både den konservativa militärregimen som backades upp av USA och vänstern som var skeptiska till all inblandning av främmande konst i den brasilianska kulturen. Idéerna som presenterades i manifestet utmanade rådande strukturer inom både populärkulturen och politiken, och hjälpte till att inspirera till en bredare kulturell och politisk förändring i Brasilien.

Albumet Tropicália ou Panis et Circencis, av kollektivet från 1968 anses av experter vara ett av de viktigaste albumen i musikhistorien. Det var en unik sammanslagning av bossa nova, psykedelisk rock, r’n’b och klassisk rockmusik.

När Gal Costas vänner, Veloso och Gilberto Gil, som ansågs vara för radikala av den dåvarande brasilianska diktaturen, förvisades till London i slutet av 1968, skulle Gal Costa fortsätta att framföra deras musik medan hon blev kvar i Brasilien.

En feminist som aldrig bad om lov

I sin musik har Costa alltid förkroppsligat feminism. I albumet Indien från 1973 sjöng hon en klassisk sydamerikansk guarânia. Låtens text krockade med skivomslaget, en närbild av Costas ljumske i en röd bikini. Skivans omslag censurerades av regeringen.

Costa skulle släppa flera album och turnera världen över under de följande decennierna och senast förra året släppte Costa en serie duetter som heter Nenhuma Dor, med Rodrigo Amarante, Seu Jorge och Jorge Drexler.

”Gal Costa var en av världens största sångare och en av våra främsta artister som förde Brasiliens namn och musik ut över hela planeten”, skrev Brasiliens nyvalda president Luiz Inacio Lula da Silva på Twitter i samband med hennes bortgång. Gal Costa blev 77 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV