Nyheter

Georgias HD återinför abortförbud

Abortklinik i Georgia som tvingats stänga igen.

Den amerikanska delstaten Georgias högsta domstol beslutade på onsdagen att återinföra abortförbud efter den sjätte graviditetsveckan. 

Det innebär att en mer generös tillgång till abort, som trätt i kraft bara några dagar tidigare, avbryts.

Högsta domstolens beslut går därmed emot ett beslut som nyligen fattades i en lägre instans och som möjliggjorde abort även efter vecka sex i graviditeten.

Anställda inom rättsväsendet och sjukvårdspersonal, som varit för en generösare abortlagstiftning, reagerade och menade att den här plötsliga vändningen i frågan kommer traumatisera kvinnor som nu måste försöka ordna resor för att kunna genomföra redan planerade aborter i andra delstater.

– Det är upprörande att denna extrema lag är tillbaka i kraft, bara några dagar efter att den rättmätigt blockerats, säger Alice Wang, advokat vid Centrum för reproduktiva rättigheter, som representerar några av de aborträttskliniker som utmanade Georgias abortförbud, till medieplattformen NPR.

Hon fortsätter:

– Denna lagliga pingis skapar kaos för läkare som försöker göra sitt jobb och för patienter som nu frenetiskt letar efter de aborttjänster de behöver.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV