Evenemang

Sara Parkman på turne

14 NOVEMBER-6 DECEMBER, SVERIGE+KÖPENHAMN

Den 14 oktober utkom Sara Parkman med Eros Agape Philia – ett efterlängtat album där kroppen och kärleken står i fokus – och redan den 2 september väntar ett smakprov i form av dubbelsingeln Mörkgröna älven (feat. Markus Krunegård)/Till Salka. Med nya albumet i ryggen väntar en turné i höst.

Sara Parkman är folkmusikern som ifrågasatt och omfamnat traditioner så ogenerat och genomtänkt att hon skapat sig ett eget musikaliskt universum – och med det blivit den samtida svenska folkmusikens stora affischnamn. Efter två hyllade soloalbum är det idag lika självklart höra hennes musik pulsera ut över dimman i sommarnattens skogsrejv som det är att se henne framföra den live i folkkära tv-program.

Genom åren har Sara Parkman flerfaldigt prisats vid Folk- och Världsmusikgalan, tilldelats Dagens Nyheters Kulturpris och – som på Manifestgalan tidigare i år – utsetts till årets bästa liveakt. Som en av Sveriges mest intressanta artister fortsätter hon nu att utmana traditionerna i folkmusikgenren som hon älskar och kommer ur.

På det nya albumet Eros Agape Philia, som släpptes 14 oktober, tar Sara Parkman avstamp i grekiskans tre ord för kärlek. Eros; den romantiska eller erotiska, Agape; den gudomliga, och Philia; den vänskapliga eller familjära. Utifrån de orden har ett album växt fram. Ett album som influerats av Sara Parkmans teologistudier och läsning av bibelns texter om kärlek. Men som också påverkats av såväl tänkare som mystikern Gunnel Vallquist och filosofen Byung-Chul Han, som seriealbum och tv-serier, mammors goda råd och egna kärleksrelationer. Det är det storartade i att älska och att bli älskad.

Sara Parkman har bland annat skrivit musiken  i sin stuga i Bergslagen och under ett residens på Elin Wägners gård i Småland. Albumet är inspelat i den egna studion i Hägersten i Stockholm och i Svenska Grammofonstudion i Göteborg. Precis som på tidigare album har Sara Parkman skrivit och producerat tillsammans med Hampus Norén.

15 okt – Malmö, Malmö Live
22 okt – Ljusdal, Röda Kvarn
23 okt – Svanö, Folkets Hus
26 okt – Stockholm, Nalen
28 okt – Uppsala, UKK
29 okt – Linköping, Domkyrkan (solo)
4 nov – Göteborg, Stora Teatern
5 dec – Lund, Mejeriet
6 dec – Köpenhamn, Lille Vega

STOCKHOLM 26/10
https://www.nalen.com/konserter/

UPPSALA 28/10
https://www.ukk.se/…/ukk-x-supertraditional-sara…/

LINKÖPING 29/10
https://pilgrimshostmote2022.confetti.events
(Biljetter köpes på plats)

GÖTEBORG 4/11
https://storateatern.se/sv/program/sara-parkman-2/

LUND 5/12
https://kulturmejeriet.se/program/sara-parkman/

KÖPENHAMN 6/12
https://www.vega.dk/kalender/sara-parkman-06-12-22/

RELATERADE TEXTER
22-11-24 ⎮ Sara Parkmans Eros Agape Philia tar dig till högre nivåer

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV