Nyheter

Frankrike kan bli först i världen med konstitutionell aborträtt

Kvinnorättsaktivister utanför nationalförsamlingen i Paris när förslaget att införa abort i konstitutionen debatterades 24 november 2022.

Frankrike kan bli det första landet i världen som skriver in aborträtten i konstitutionen. Detta efter att nationalförsamlingen, underhuset i det franska parlamentet, i veckan godkände en resolution om att garantera tillgången till rätten att frivilligt avsluta en graviditet. Nu återstår en omröstning i senaten.

Inför omröstningen hade Jean-Luc Mélenchons vänsterparti Det okuvade Frankrike och Emmanuel Macrons mittenkoalition lyckats enas om en formulering av en klausul som alltså föreslogs bli ett tillägg i konstitutionen. Den löd: ”Lagen ska garantera effektiv och lika tillgång till rätten att frivilligt avsluta en graviditet.” Överenskommelsen beskrivs av brittiska Guardian som ovanlig, eftersom den var blocköverskridande.

Av det franska underhusets 557 ledamöter röstade 337 för förslaget och 32 mot, 18 avstod.

Men det återstår alltså en omröstning i senaten, överhuset i det franska parlamentets två kamrar, där högerblocket är större och redan har röstat ner förslaget en gång.

Initiativtagaren till lagförslaget, Mathilde Panot, från vänsterpartiet Det okuvade Frankrike, sade att det handlar om att skydda den lagstadgade aborträtten från alla eventuella former av tillbakagång eller inskränkningar.

– Det skulle bara behövas en politisk, ekonomisk eller religiös kris för att kvinnors rättigheter skulle komma att ifrågasättas, sade hon under debatten som föregick omröstningen.

I Frankrike satte diskussionerna om behovet av att grundlagsskydda aborträtten fart efter att USA:s högsta domstol i juni upphävde Roe v Wade, som hade gett amerikanska kvinnor rätt till lagliga aborter i landet.

Den högerextrema ledaren Marine Le Pen, vars parti Nationell samling är det enskilt största oppositionspartiet i parlamentet, har kallat aborträttsförsvararnas manöver för malplacerad eftersom det enligt henne inte finns något hot mot aborträtten i Frankrike. Hon närvarade inte vid omröstningen.

Enligt en opinionsundersökning som genomfördes i somras, på uppdrag av tankesmedjan Stiftelsen Jean-Jaurès, är över 80 procent av fransmännen positiva till att aborträtten skrivs in i konstitutionen.