Nyheter

#femperstipsar: Sex poddar för dina öron

Laci Mosley leder Scam Goddess som varje vecka berättar om kända och mindre kända bedrägerier.

Vi lever i poddarnas guldålder och oavsett vad du har för intresse finns det säkert en person som sitter framför en mikrofon och pratar länge om det.
Femperspoddens redaktör Sagal Hussein Omar listar sina sex favoriter – finns där poddar finns.

Urvalet av poddar har ökat markant de senaste åren och ibland kan det vara svårt att veta vad som förtjänar din tid. Här kommer tips på sex som vidgar perspektiv och som levererar storslagen journalistik och berättelser.

Team Ear Hustle (inside) L-R: Lt
Team Ear Hustle (inside) L-R: Lt. Sam Robinson, Antwan Williams, Earlonne Woods, Nigel PoorPhoto by Eddie Herena

Ear Hustle

Vi börjar med en podd som mästrar storytelling och som är den första podcasten som skapades och producerades i fängelse. Ear hustle är INTE true crime, utan avslöjar istället inre tankar och berättelser av fångar från det ökända fängelset San Quentin i Kalifornien. Podden lyfter allt från en transkvinnas liv i fängelse, hur det är att vara fri efter 40 år, till hur föräldraskap i fängelset ser ut.

Sedan lanseringen 2017 har podcasten fått miljontals lojala lyssnare och varit en av finalisterna till ett Pulitzerpris i ljudrapportering 2020. Det finns över 10 säsonger och alla rekommenderas starkt.

Ear hustle skapades av konstnären, professorn och frivilligläraren på San Quentin Nigel Poor tillsammans med Earlonne Woods och Antwan Williams som var fängslade vid den tiden.

The Trojan Horse Affair är en poddserie från New York Times
The Trojan Horse Affair är en poddserie från New York Times

The Trojan Horse Affair

2013 dök ett märkligt brev upp på ett stadsfullmäktiges skrivbord i Birmingham i Storbritannien, som påstod att ”radikala” islamister planerade att ”ta över” ett 20-tal statliga skolor i staden Birmingham under 2014.

Brevet fastställdes senare vara en bluff – men först efter att det hade orsakat nationell panik efter att det hade läckt till media.

The Trojan Horse Affair är en poddserie från New York Times med journalisterna Brian Reed, veteranen som ligger bakom podcasten S-Town, och Hamza Syed, en blivande journalist från Birmingham.

I åtta avsnitt försöker journalisterna hitta författaren till det anonyma brevet som utlöste skandalen och intervjuar berörda personer som fått deras liv förstörda på grund av skandalen.

Normal Gossip med Kelsey McKinney för den som vill skratta
Normal Gossip med Kelsey McKinney för den som vill skratta.

Normal Gossip

Om du letar efter en podcast som kan få dig att skratta högt på tåget rekommenderas Normal gossip. Konceptet är enkelt, programledaren Kelsey McKinney delar med sig av ett anonymiserat skvaller om en vän till en vän eller lyssnarnas vänner till vänner.

De timslånga berättelserna utspelar sig ofta i fascinerande miljöer, som en stickgrupp som är indragen i en skandal eller Facebook-sidan för föräldrar till ett förskolelag i fotboll eller en arbetsplatsaffär som tar oväntade vändningar.

Scam Godess fördjupar sig i bedrägerier
Scam Godess fördjupar sig i bedrägerier.

Scam goddess

Laci Mosley är komiker, skådespelare och värd för den populära podcasten Scam Goddess som varje vecka, tillsammans med en annan gäst, berättar om kända och mindre kända bedrägerier.

Bland annat kan du höra om hur ett gäng tonåringar bröt sig in hos kändisar som Paris Hilton och tog ägodelar värda miljoner eller när direktören för CIA hackades.

Dear Daughter – värmer hjärtat
Dear Daughter – värmer hjärtat.

Dear Daughter

Få podcasts värmer hjärtat som Dear daughter, vinnare av British podcast awards 2022. Formulan är enkel och träffsäker. I varje avsnitt hör du brev skrivna till döttrar från hela världen.

Journalisten Namulanta Kombo ställde två enkla frågor till lyssnarna och bad dem skicka in sina brev. Vad vill du att de ska veta? Vad behöver de veta?Breven som skickas in av lyssnarna är inspirerande, gripande och definitivt roliga.

 Things Fell Apart – om ideologiska konflikter
 Things Fell Apart – om ideologiska konflikter.

Things Fell Apart

Författaren Jon Ronsons nya podcast Things fell apart från BBC utforskar rötterna till de ideologiska konflikter som konsumerar våra digitala liv och försöker peka ut upprinnelsen.

Från kritisk rasteori, en analys som bygger på tanken att det finns en strukturell rasism som genomsyrar hela samhället (critical race theory), och som republikaner beskriver som hat-ideologi, till QAnon, en politisk konspirationsteori och rörelse som har sitt ursprung i den amerikanska högerextrema sfären.

Sagal Hussein Omar, redaktör för Femperspodden.

Nyheter

Anna-Maria Sörberg årets Jörn Svensson-pristagare

Författaren och journalisten Anna-Maria Sörberg tilldelades årets Jörn Svenssons-pris på Vänsterdagarna.

Författaren och journalisten Anna-Maria Sörberg tilldelas årets Jörn Svensson-pris. Priset delades ut på Vänsterdagarna som ägde rum i Göteborg i helgen.

Jörn Svensson-priset är instiftat av Vänsterpartiet och delas årligen ut till enskilda personer eller organisationer som arbetat för hbtq-personers rättigheter i Jörn Svenssons anda. Årets pris tilldelades författaren och journalisten Anna-Maria Sörberg.

Prisutdelningen skedde på Vänsterdagarna i Göteborg där Nooshi Dadgostar delade ut priset.

– Jörn Svensson var en viktig, frihetlig röst under en tid då få eller inga politiker var beredda att stå bakom de här frågorna. Än mindre erkänna den diskriminering och utsatthet som omgav dem. Vi är i en delvis ny och auktoritär tid och HBTQI-rörelsen måste ta nya tag för att göra motstånd, sade Anna-Maria Sörberg i samband med prisutdelningen.

Anna-Maria Sörberg är frilansjournalist och författare. Har skrivit om homonationalism, könskrig, hiv, queera relationer och åldrande. Mellan 1989 och 1999 arbetade hon som frilansreporter och producent för Sveriges Radio och som frilanskorrespondent i New York.

Bland hennes böcker märks Det Sjuka om konsekvenserna av en repressiv svensk hivpolitik, antologin Över regnbågen – röster ur en rörelse som hon var huvudredaktör för och Homonationalism om nya nationalistiska och konservativa vindar i gayvänliga” tider.

Anna-Maria Sörberg grundade Sveriges första queertidskrift ZON med bland andra Elina Grandin och Roger Wilson. Sörberg var också under tre år tidningen Kom Ut:s chefredaktör.”

Ur partistyrelsens motivering:
” Årets pristagare har varit aktiv i flera decennier som journalist och författare, och är känd både i och utanför HBTQI-sammanhang. Hon tar avstamp i HBTQI-perspektiven, men analyserar djupa strömningar och politiska uttryck i våra samhällen som har relevans och bäring långt utanför queer-samhället.

Hon är en del av HBTQI- rörelsen, men samtidigt en av dess mest allvarsamma kritiker. Hon ställer de svåra frågorna och kräver av HBTQI-rörelsen att den aldrig blir medgörlig, inställsam, eller en del av förtryckande maktstrukturer. Genom sin analys av en framväxande homonationalism har hon gått före och på ett avgörande sätt gett oss verktygen att göra motstånd. 

För allt sitt kritiska och reflekterande arbete tilldelas Anna-Maria Sörberg 2023 års Jörn Svensson pris.”

Nyheter

Skjutning mot studenter i USA ”en hatisk handling”

Skjutningen i Burlington i Vermont mot tre palestinsk-amerikanska studenter kan vara ett hatbrott – såväl islamofobi som antisemitism har ökat i USA sedan det senaste kriget mellan Israel och Hamas bröt ut De tre studenterna vårdas ännu på sjukhus.

Tre palestinsk-amerikanska studenter sköts och skadades i helgen i en oprovocerad attack i delstaten Vermont. Enligt delstatsåklagaren Sarah George finns det ännu inte tillräckligt bevis för att avgöra om det var ett hatbrott, men hon sade på måndagen att det inte råder något tvivel om att det rör sig om ”en hatisk handling”.

De tre palestinsk-amerikanska studenterna, Tahseen Ali Ahmad, Kinnan Abdalhamid och Hisham Awartani, var ute på en promenad och talade ömsom engelska, ömsom arabiska med varandra, två av dem bar keffiyeh, en palestinasjal. Mannen som anklagas för attacken, Jason Eaton ska ha klivit ner från sin veranda och skjutit de tre studenterna som fortfarande vårdas på sjukhus. Awartini sköts i ryggraden, Ali Ahmad träffades i bröstet och Abdalhamid sköts i en vaden.

På måndagen hölls en ljusmanifestation vid Brown University där Hisham Awartani studerar. Under manifestationen lästes ett uttalande från Awartani upp av en lärare där han tackade för det stora stöd han har fått sedan helgens skjutning. Han menade också att skjutningen är en del av ett större sammanhang:

– Detta hemska brott skedde inte i ett vakuum. Hur mycket jag än uppskattar kärleken från var och en av er som är här i dag är jag bara ett offer i en mycket större konflikt. Hade jag blivit skjuten på Västbanken där jag växte upp hade räddningstjänsten som räddade mitt liv här sannolikt blivit förhindrad av den israeliska armén. Soldaten som hade skjutit mig hade fått gå hem och hade aldrig dömts.

– Alla sådana här försök är fruktansvärda oavsett om det händer här eller i Palestina, säger han i uttalandet, rapporterar NBC News.

”Mycket religiös person”

Jason Eaton åtalades för mordförsök på måndagen. Han nekar till brottet. Han beskriver sig själv som en ”radikal medborgare” på X, tidigare Twitter, på ett konto som nu har låsts, rapporterar Vice. I en arkiverad version av hans konto beskriver han sig som libertarian, men också som pappa och bonde på deltid. Enligt Vice ska han ha raderat flera poster sedan april 2022. Några poster ger uttryck för vaccinmotstånd. Enligt hans mamma Mary Reed sågs de kort innan skjutningen och han ska då inte ha talat om kriget mellan Israel och Hamas. Hon beskriver sin som en ”mycket religiös person”, som har haft problem med sin mentala hälsa tidigare.

Kriget mellan Israel och Hamas har tidigare lett flera våldsdåd i USA, och såväl islamofobi som antisemitism har ökat kraftigt sedan den 7 oktober. Den muslimska organisationen Council on American-Islamic Relations (CAIR) har uppmanat polis att granska huruvida Eatons dåd är ett hatbrott:
– Vi vill uppmana polis att lämna in åtal om hatbrott på delstatlig och federal nivå om bevisen bekräftar att antipalestinsk rasism motiverade denna attack, säger CAIR:s chef Nihad Awad i ett pressmeddelande.

CAIR uppmanar också politiker att ta avstånd från och fördöma ökningen av antimuslimsk och antipalestinsk rasism ”som har lett till hatbrott, diskriminering, och censur som riktas mot alla” ”som vågar stå upp för palestiniers mänskliga rättigheter”.

I mitten av oktober dödades en sexårig palestinsk-amerikansk pojke med 26 knivhugg, och hans mamma skadades allvarligt i en attac. Polis har fastslagit att de attackerades ”på grund av att de är muslimer” och kriget mellan Hamas och Israel. Den misstänkte Joseph Czuba har åtalats för mord, mordförsök och hatbrott.  

Nyheter

Tonåringar åtalade för mord på transflicka – ville döda fler

Transflickan Brianna Ghey till höger mördades den 11 februari i år.

De två tonåringar som står inför rätta för att ha dödat den sextonåriga transflickan Brianna Ghey i Storbritannien i februari i år hade planerat mordet, och hade också planer på att döda fler. Bevis som har tagits upp under den pågående rättegången visar att de åtalade hade en ”upptagenhet” av ”våld, tortyr och död”.

De två åtalade var femton år vid mordet på Brianna Ghey men har nu fyllt sexton. Båda nekar till mord och skyller på varandra i rättegången i Manchester i Storbritannien. Tonåringarna, vars identitet hålls hemlig på grund av deras ålder, kallas flicka X och pojke Y i rätten. Flickan är från Warrington och pojken från Leigh.

Genom meddelanden som har kunnat återskapas från flickans mobil framgår de att de båda hade en ”upptagenhet” av ”våld, tortyr och död”, att de diskuterade olika sätt att döda, och om hur de skulle gå till väga.
– Meddelandena visar hur de tillsammans planerade att döda Brianna, just på det sätt som hon faktiskt dödades, säger åklagare Deanna Heer, rapporterar BBC.

”Älskar att titta på tortyrfilmer”

De hade också planer på att mörda fler personer, samt att flickan hade planer på att ta ”troféer” från ett av de tilltänkta offren – ”ett par tänder och ett öga” – och att hon tänkte döda offret, pojke M, med en vass kniv som ”den Sweeney Todd” använder. Hon skriver också till pojke Y att hon ”älskar att titta på tortyrfilmer” på dark web.

I december förra året nämnde flickan X att hon var ”besatt” av en person som hette Brianna, och när hon skickade bilder av Brianna till pojke Y ifrågasatte han hennes könstillhörighet och sade kränkande saker om henne. Den 26 januari hade de en lista på sammanlagt fem personer, inklusive Brianna Ghey, som de planerade att döda. En av dessa var pojke E. I ett meddelande skrev flickan X till pojke Y att om de inte kunde komma åt pojke E nästa dag ”kan vi döda Brianna”. Pojken Y svarade att han ville se om hon skulle ”skrika som en man eller en flicka”.

Höggs 28 gånger

Brianna Ghey höggs med sammanlagt 28 knivhugg i parken Culceth Linear Park i Culceth i Warrington den 11 februari. Hon hittades med ansiktet ner i marken av två hundägare tidig eftermiddag. Enligt åklagare Deanna Heer är det bekräftat att Brianna Ghey dödades med en kniv som pojke Y ägde och som han hade sagt var ”tillräckligt vass” för att döda henne.

Båda de åtalade tonåringarna nekar till att ha deltagit i mordet på Brianna Ghey. Åklagaren anser att det inte spelar någon roll vem som utdelade det dödliga hugget, och menar att båda är lika skyldiga.

– De agerade ihop, planerade och utförde sin plan att döda Brianna Ghey, säger åklagare Deanna Heer.