Nyheter

#femperstipsar: Sex poddar för dina öron

Laci Mosley leder Scam Goddess som varje vecka berättar om kända och mindre kända bedrägerier.

Vi lever i poddarnas guldålder och oavsett vad du har för intresse finns det säkert en person som sitter framför en mikrofon och pratar länge om det.
Femperspoddens redaktör Sagal Hussein Omar listar sina sex favoriter – finns där poddar finns.

Urvalet av poddar har ökat markant de senaste åren och ibland kan det vara svårt att veta vad som förtjänar din tid. Här kommer tips på sex som vidgar perspektiv och som levererar storslagen journalistik och berättelser.

Team Ear Hustle (inside) L-R: Lt
Team Ear Hustle (inside) L-R: Lt. Sam Robinson, Antwan Williams, Earlonne Woods, Nigel PoorPhoto by Eddie Herena

Ear Hustle

Vi börjar med en podd som mästrar storytelling och som är den första podcasten som skapades och producerades i fängelse. Ear hustle är INTE true crime, utan avslöjar istället inre tankar och berättelser av fångar från det ökända fängelset San Quentin i Kalifornien. Podden lyfter allt från en transkvinnas liv i fängelse, hur det är att vara fri efter 40 år, till hur föräldraskap i fängelset ser ut.

Sedan lanseringen 2017 har podcasten fått miljontals lojala lyssnare och varit en av finalisterna till ett Pulitzerpris i ljudrapportering 2020. Det finns över 10 säsonger och alla rekommenderas starkt.

Ear hustle skapades av konstnären, professorn och frivilligläraren på San Quentin Nigel Poor tillsammans med Earlonne Woods och Antwan Williams som var fängslade vid den tiden.

The Trojan Horse Affair är en poddserie från New York Times
The Trojan Horse Affair är en poddserie från New York Times

The Trojan Horse Affair

2013 dök ett märkligt brev upp på ett stadsfullmäktiges skrivbord i Birmingham i Storbritannien, som påstod att ”radikala” islamister planerade att ”ta över” ett 20-tal statliga skolor i staden Birmingham under 2014.

Brevet fastställdes senare vara en bluff – men först efter att det hade orsakat nationell panik efter att det hade läckt till media.

The Trojan Horse Affair är en poddserie från New York Times med journalisterna Brian Reed, veteranen som ligger bakom podcasten S-Town, och Hamza Syed, en blivande journalist från Birmingham.

I åtta avsnitt försöker journalisterna hitta författaren till det anonyma brevet som utlöste skandalen och intervjuar berörda personer som fått deras liv förstörda på grund av skandalen.

Normal Gossip med Kelsey McKinney för den som vill skratta
Normal Gossip med Kelsey McKinney för den som vill skratta.

Normal Gossip

Om du letar efter en podcast som kan få dig att skratta högt på tåget rekommenderas Normal gossip. Konceptet är enkelt, programledaren Kelsey McKinney delar med sig av ett anonymiserat skvaller om en vän till en vän eller lyssnarnas vänner till vänner.

De timslånga berättelserna utspelar sig ofta i fascinerande miljöer, som en stickgrupp som är indragen i en skandal eller Facebook-sidan för föräldrar till ett förskolelag i fotboll eller en arbetsplatsaffär som tar oväntade vändningar.

Scam Godess fördjupar sig i bedrägerier
Scam Godess fördjupar sig i bedrägerier.

Scam goddess

Laci Mosley är komiker, skådespelare och värd för den populära podcasten Scam Goddess som varje vecka, tillsammans med en annan gäst, berättar om kända och mindre kända bedrägerier.

Bland annat kan du höra om hur ett gäng tonåringar bröt sig in hos kändisar som Paris Hilton och tog ägodelar värda miljoner eller när direktören för CIA hackades.

Dear Daughter – värmer hjärtat
Dear Daughter – värmer hjärtat.

Dear Daughter

Få podcasts värmer hjärtat som Dear daughter, vinnare av British podcast awards 2022. Formulan är enkel och träffsäker. I varje avsnitt hör du brev skrivna till döttrar från hela världen.

Journalisten Namulanta Kombo ställde två enkla frågor till lyssnarna och bad dem skicka in sina brev. Vad vill du att de ska veta? Vad behöver de veta?Breven som skickas in av lyssnarna är inspirerande, gripande och definitivt roliga.

 Things Fell Apart – om ideologiska konflikter
 Things Fell Apart – om ideologiska konflikter.

Things Fell Apart

Författaren Jon Ronsons nya podcast Things fell apart från BBC utforskar rötterna till de ideologiska konflikter som konsumerar våra digitala liv och försöker peka ut upprinnelsen.

Från kritisk rasteori, en analys som bygger på tanken att det finns en strukturell rasism som genomsyrar hela samhället (critical race theory), och som republikaner beskriver som hat-ideologi, till QAnon, en politisk konspirationsteori och rörelse som har sitt ursprung i den amerikanska högerextrema sfären.

Sagal Hussein Omar, redaktör för Femperspodden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV