Evenemang

Kvinna, liv, frihet – en kväll om Iran

ONSDAG 7 DECEMBER, STOCKHOLM

Accelerator bjuder in till en kväll med musik, läsning och samtal för att belysa kampen för kvinnors rättigheter i Iran. Medverkar gör bland andra Athena Farrokhzad, poet, Arazo Arif, författare, Rostam Mirlashari, musiker, Negar Naseh, författare, Babak Parham, reporter vid Sveriges Radio, Ala Riani, skådespelare, Pooneh Rohi, författare och Mahmoud Keshavarz, docent i kulturantropologi vid Göteborgs universitet.

Den 13 september greps Mahsa Zhina Amini, 22 år gammal av Irans moralpolis. Hon ansågs ha brutit mot reglerna om huvudklädnader för kvinnor i Iran. Hon dog den 16 september när hon fortfarande var häktad av moralpolisen. Händelsen blev starten på en våg av protester. Regimens svar på protesterna har varit av våldsamt slag, trots det fortsätter de modiga upproren. Det är inte första gången protester mot regimen i Iran uppstår, det som pågår nu skiljer sig dock från tidigare uppror. Denna gång är det flickor och många unga kvinnor som initierar och leder demonstrationerna och de kräver demokrati och frihet. För att uppmärksamma sociala orättvisor och statligt brutalt förtryck använder demonstranterna sig av ett kraftfullt estetiskt språk. Visuell konst, graffiti, musik och peformativitet är några av de kreativa verktyg iranska demonstranter använder sig av dagligen för att uppnå förändring i Iran men även nå ut med sitt budskap till omvärlden.

Fri entre. Ingen förhandsbokning krävs.

Medverkande
Athena Farrokhzad, poet. Debuterade med Vitsvit 2013. Hennes böcker är översatta till femton språk och hennes dramatik har spelats på många scener. Efter Trado (2016) och I rörelse (2019) kom hennes fjärde bok Åsnans år ut hösten 2022.

Negar Naseh, författare och läkare. Debuterade med Under all denna vinter 2013. Hennes andra roman, De fördrivna utkom 2017. Negar Naseh är aktuell med boken En handfull vind.

Babak Parham, reporter vid Sveriges Radio, aktiv inom iransk undergroundmusik, masterstudent i dokumentärregi vid Stockholms konstnärliga högskola.

Pooneh Rohi, forskare i språkvetenskap vid Stockholms universitet. Debuterade med den kritikerrosade romanen Araben har därefter skrivit radionovellen Segraren, novellen Kräftfångst och romanen Hölje.

Mahmoud Keshavarz, universitetslektor, docent i kulturantropologi vid Göteborgs universitet.

Moderator är Shahram Khosravi, professor i socialantropologi vid Stockholms universitet.
Fler medverkade kan tillkomma.

Kvinna, liv, frihet – en kväll om Iran
ONSDAG 7 DECEMBER
KL. 18:00–20:00
Evenemang av Accelerator

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV