Krönika

Nu är det mullorna som darrar

Evin Incir, europaparlamentariker för Socialdemokraterna.

Den första feministiska revolutionen i världen fortsätter att kräva det som borde vara ett faktum – demokrati och mänskliga rättigheter. De modiga kvinnorna, flickorna och allierade i Iran skriker att nog är nog. Men det finns mycket kvar att begära av det internationella samfundet, skriver Evin Incir, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna. 

Det minsta omvärlden kan göra är att stärka demokratikämparnas hopp om en bättre framtid genom att öka sanktionerna mot den brutala regimen, inklusive deras familjemedlemmar som lever i frihet i EU, USA och andra delar av världen, bortom mullornas förtryck. Utvisa regimens så kallade diplomater och låt oss kalla saker vid dess rätta namn: Islamiska revolutionsgardet är en terroristorganisation.

Vi som lever i trygghet har en skyldighet att sluta vara naiva och höja våra röster och agera.

Omvärldens naivitet inför det brutala förtrycket slutar inte att förvåna mig. De senaste dagarnas falska nyheter om moralpolisens upplösning har fått många att hoppa högt. Regimens statstelevision dementerade dock snabbt moralpolisens nedläggning. Pr-trick är förtryckarregimers främsta verktyg.

Vi som lever i trygghet har en skyldighet att sluta vara naiva och höja våra röster och agera.

Historien kommer döma omvärlden för dess avsaknad av handling om vi inte börjar agera med full kraft.

Kvinnorna och flickorna i Iran gör det som många feminister i världen gjort under historiens gång, de höjer sina röster. ”Åh, åh, åh tjejer vi måste höja våra röster för att höras” lyder en av de mest kända feministiska sångerna i Sverige. Jag växte själv upp med den i SSU. Nu är den stora frågan om vi lyssnar på våra systrar och allierade i Iran? Och om vi agerar. Historien kommer döma omvärlden för dess avsaknad av handling om vi inte börjar agera med full kraft.

Sorg och förtvivlan har genomsyrat mig sedan den 16 september när den iranska regimens moralpolis kallblodigt berövade unga kurdiska Jina Amini hennes liv. Mordet på Jina blottlade mullornas brutalitet och deras vidriga kvinnosyn. Det tydliggjorde det dubbla förtryck som du får utstå om du är kvinna och tillhör en minoritet i Iran.

Det känns extra stort att det är kvinnor, flickor och minoriteter i Iran som kommer få mullorna på fall.

Revolutionen i Iran är också en del av en demokratisk revolution. Försök till etnisk rensning av minoriteter under historiens gång i Iran, den senaste tidens bombningar av Kurdistan-regionen i Irak och massakrerna mot kurder i Iran är inte tillfälligheter. De är en del av mer än ett århundrades förtryck.  
Människor från alla delar av världen ropar ”Kvinna, liv, frihet”, ett slagord med rötter i Kurdistan, från kurdiskans ”Jin, jiyan, azadi”. Det känns extra stort att det är kvinnor, flickor och minoriteter i Iran som kommer få mullorna på fall.

Nu är det mullorna som darrar.

Evin Incir, Europaparlamentariker (S)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV