Nyheter

Stephanie Frappart är första kvinna att döma herrarna i VM

Domaren Stephanie Frappart under fotbolls-VM matchen mella Costa Rica och Tyskland i Qatar.

Fotbollsdomaren Stephanie Frappart skrev återigen historia när hon på torsdagen steg ut på plan i den sista gruppspelsmatchen mellan Tyskland och Costa Rica i fotbolls-VM i Qatar. Hon blev då den första kvinnan att vara huvuddomare i en VM-match för herrar.

Stephanie Frappart dömde alltså som första kvinna en match i herrfotbolls-VM på torsdagen. Tillsammans med henne fanns brasilianskan Neuza Back och mexikanska Karen Diaz Medina med som assisterande domare.
Frappart kommer från en Parisförort. Där spelade hon själv fotboll i Herblay-sur-Seine när hon var mellan 10 och 13 år innan hon bestämde sig för att bli domare.

–  Jag såg Steph springa runt stadion, 12 kilometer, två till tre gånger i veckan för att hålla den nivå som hon har på planen idag, säger Philippe Calve, före detta ordförande för fotbollsklubben Herblay-sur-Seine, till nyhetsbyrån Reuters.

Han tillägger att det är viktigt att ligga på en hög fysisk prestationsnivå när en ska döma i herrmatcher, och att Frappart har gjort allt som krävs för att klara det.

År 2019 blev Frappart den första domarkvinnan att döma en fransk ligamatch och året efter den första kvinnan som dömde en Champions League-match. Förra året dömde hon, också det som första kvinna, en herrmatch i VM-kvalet.

– Jag tror att jag har allt som krävs och koll på allt runtomkring, men det primära målet är alltid detsamma, det är att döma enligt prestationerna på planen,” sa Frappart i juni, efter att ha blivit utnämnd till en av domarna till VM i Qatar.

Så de känslor som utnämningen ledde till, tillade hon, skulle hon göra allt för att kanalisera på planen genom sin domargärning.

Den tidigare ordföranden för den klubb som hon en gång spelade i hemmavid uppger att Frappart regelbundet donerar pengar till och besöker klubben regelbundet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV