Nyheter

Hbtqi-laget Les Dégommeuses fick Alva Nilssons pris 2022

Les Dégommeuses och Rylles tipsgrupp i Paris.

I helgen delade Alva Nilssons pris ut för andra gången. Priset gick till det franska hbtqi-laget Les Dégommeuses och överlämnades på en gala i Paris med syfte att protestera mot herr-VM i Qatar.

Alva Nilssons pris är instiftat till minne av damfotbollsprofilen Alva Nilsson och delas ut till en person eller förening som gjort något i Alvas anda, tagit en fight för damfotbollen och för rättvisa villkor. Priset delades ut första gången 2021 på Ullevi och gick då till sportjournalisten Anette Börjesson.

Initiativtagare till priset är Rylles tipsgrupp, en feministisk tipsgrupp för
damfotboll som Alva Nilsson själv var med i. I år gick priset till det franska hbtqi-laget Les Dégommeuses

”När rika diktaturstater tar över europeisk fotboll och manliga fotbollsstjärnor säljs för – och avlönas med – löjliga fantasisummor finns ett behov att visa att fotboll kan vara något annat, en gräsrotsrörelse byggd på gemenskap och solidaritet. Les Dégommeuses har gjort detta under tio år och för det tilldelas de Alvas pris 2022”, skriver juryn i motiveringen.

Les Dégommeuses startades i Paris 2012 och arbetar för att stärka damfotboll och mot alla former av diskriminering. Föreningen kombinerar fotboll med politisk aktivism och social verksamhet för marginaliserade grupper i hbtq-samhället som flyktingar och bostadslösa.

Priset delades ut i helgen av Moa Svan och och Jessika ’Rylle’ Spångberg och Cecilia Hansson Sörling var också på plats från juryn på i Paris på en gala arrangerad av Les Dégommeuses för att protestera mot herr-VM i Qatar:

 – Det är en stor ära att få ta emot åt det här priset. Vi ser på varandra ur ett gräsrotsperspektiv och det är mer än en ära. Det är också en känsla av samhörighet för laget och för internationell fotboll – att vi båda vill ha en revolution i fotbollsvärlden! Stort tack, ni är viktiga för oss och det är skönt att veta att vi inte ensamma, sa Cha Fallard från Les Dégommeuses.

Priset består av 3000 kronor som pristagaren får dela ut till valfritt tjej- eller damlag, en diplom och t-shit med Alva Nilsson.

I samband med prisutdelningen berättade en aktivist från Qatar, som nu bor i San Fransisco, att han personligen hade hållit en dragning för 19 ordföranden från olika medlemsförbund som skulle delta i VM:
– Tillsammans kom de överens om att bära den här one-bindeln. Men sen tryckte Qatar på gentemot FIFA och beslutet drogs tillbaka. Det var oväntat, säger Moa Svan.

Under en inledande panel deltog också Malin Björk, som också fanns på plats från Rylles tipsgrupp.

– Det var en fantastisk kväll, på många sätt. De var rörda, vi var rörda och vi fick prata fotboll, feminism, och politik på frangliska, säger Malin Björk på länk till Fempers nyheter.

FAKTA/Alva Nilsson pris
Alva Nilsson-priset instiftades till minne av damfotbollsprofilen Alva Nilsson som hastigt gick bort i januari 2021. Priset delas ut till en person eller förening som gjort något i Alvas anda, tagit en fight för damfotbollen och för rättvisa villkor. Juryn består av Anja Gatu, Jeanette Rosengren, Jessika Spångberg, Moa Svan och Cecilia Sörling.
Tidigare mottagare av Alva-Nilsson priset är sportjournalisten Anette Börjesson (2021) som emottog priset på Ullevi i Göteborg.

RELATERADE TEXTER:

2022-12-06 ⎮ Franskt hbtqi-lag får Alva Nilssons pris

2021-11-30 ⎮ Anette Börjesson får Alva Nilsson-priset

2021-03-11 ⎮ Nytt pris till minne av Alva Nilsson

2021-01-21 ⎮ Alva Nilsson var före sin tid

2021-02-22 ⎮ Hon hade sett alla matcher och hon kände mig som spelare

2017-10-14  ⎮ Alva Nilsson: Låt oss krossa idrottspatriarkatet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV