Evenemang

Angélique Kidjo till Uppsala

LÖRDAG 20 MAJ, UPPSALA

I maj kommer en av musikvärldens mest karismatiska personligheter tillbaka till Uppsala.
Angélique Kidjo, född i Benin 1960 och baserad i Paris sedan många år, slog igenom hos den breda publiken 1994 med världshiten Agolo. Med sin särpräglade röst i fokus, de västafrikanska rötterna som fundament och influenser från jazz, soul, latin och salsa fortsätter hon att göra musik som inte känner några gränser.

På senaste albumet Mother Nature från 2021 samarbetar hon med flera av den afrikanska kontinentens unga urbana musikstjärnor och producenter inom afrobeats, R’n’B och hiphop, som Burna Boy och Yemi Alade. Tillsammans skapar de en fängslande mix som vilar på tradition och samtidigt visar vägen framåt – som Angélique Kidjo alltid gjort.

Internationella medier kallar henne ”Afrikas främsta diva” och ”den ohotade drottningen av afrikansk musik”. Dessutom lyfts hon fram som en vår tids mest inspirerande och inflytelserika personer för sitt stora engagemang inom freds- och rättvisefrågor. Kidjo har genom åren utsetts till både UNICEF-ambassadör och hedersdoktor vid Yale University för sina insatser. Många av hennes låttexter är direkt kopplade till viktiga samhällsfrågor, och hon och hennes musik verkar som en stark röst och kreativ kraft, särskilt för afrikanska kvinnors rättigheter.

Med denna livsgärning och sina sexton soloalbum, fem Grammys och världsturnéer till utsålda konserthus i bagaget når hon nu återigen UKK för en exklusiv konsert som inte lämnar någon oberörd!

UKK fortsätter utveckla att programverksamheten genom samarbeten med musikbranschens spetskompetenser. Kulturorganisationen Selam har sedan 1997 med framgång breddat svenskt kulturliv med musik från Afrika, Latinamerika och Karibien och tagit svensk musik ut i världen. Samarbetet blir en flerårig satsning där målet är att presentera tre till fyra stora konsertupplevelser i Uppsala per år. Presenteras av Uppsala Konsert & Kongress x Selam med stöd av Musikens hus vänner.

Angélique Kidjo till Uppsala
LÖRDAG 20 MAJ 2023
KL. 20:30
Uppsala Konsert & Kongress
Evenemang av SELAM och Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Biljetter