Evenemang

Jamaica Kincaid till Littfest i Umeå

Jamaica Kincaid.

16-18 MARS, UMEÅ

I början av december meddelade Umeås internationella litteraturfestival, Littfest, att Jamaica Kincaid besöker festivalen i mars för ett samtal med Athena Farrokhzad.

Med sitt uppriktiga och känslomässigt ärliga skrivande har Jamaica Kincaid hägnat in en helt egen odlingslott i litteraturlandskapet. Hennes författarskap är distinkt och melodiskt, samtidigt som det bryter och bänder i tunga sociala och politiska frågor. Romaner som Annie John, Lucy, På flodens botten och En liten plats har lockat en läsarskara som överskrider generationer och landsgränser.

Kincaids litterära röst är djupt rotad i upplevelsen av att växa upp på ön Antigua under Englands koloniala styre. ”Jag blir aldrig klar med hur jag kom till världen”, har hon sagt, ”hur mina förfäder kom från Afrika till Västindien som slavar. Jag glömmer det bara aldrig. Det är som en stor våg som fortfarande svallar inom mig.”

Författarskapet har prisats med ett flertal nomineringar och utmärkelser, inklusive American Book Award 2014, Prix Femina étranger 2000, och The Paris Review Hadada prize for lifetime achievement 2022.

På Umeås internationella litteraturfestival Littfest kommer Kincaid samtala om sitt författarskap, med särskild utgångspunkt i sin senaste bok. Denna redan klassiska reseskildring, Bland Blommor mediterar över kolonialismens hotande effekter och vad det innebär att överskrida växtzoner. Samtalsledare är poeten Athena Farrokhzad.

Besöket sker i samarbete med Bokförlaget Tranan.

Läs mer om festivalen och Jamaica Kincaid här.

Littfest
16-18 MARS
Umeå Folkets Hus
Program och biljetter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV