Nyheter

15-åriga Zeinab Dhahad är Ortens bästa poet 2022

Vinnare av Ortens bästa poet 2022 Zeinab Dhahad på scen under finalen i Örebro.

Efter deltävlingar från Rosengård i Malmö till Ersboda i Umeå under vilka hundratals poeter stått på scenen koras Zeinad Dhahad till Ortens bästa poet 2022.

Efter flera års väntan var det i år åter igen dags för det efterlängtade estradpoesimästerskapet Ortens bästa poet som skapades 2015.

Åtta finalister kämpade om titeln när den nationella tävlingen avgjordes i Örebro den 11 december efter deltävlingar i städer som Stockholm, Borås, Jönköping, Borlänge och Umeå.

Vinnaren blev 15-åriga Zeinab Dhahad från Bredäng och i en intervju med SVT nyheter berättade hon att hon skriver om saker hon kan relatera till. Hennes poesi under tävlingen handlade om feminism i Sverige.

Jag är en kvinna med sjal i Sverige. Jag pratar mycket om kvinnors rättigheter, om vad Sverige inte gör mot våldtäkter i våra samhällen och om fördomar mot folk som bär slöja, säger Zeinab Dhahad till SVT. 

Bara ettan och tvåan av finalisterna utsågs och Illari Jozwikowska kom tvåa med sin poesi om förlust och sorg. Farhiya Feysal vann 2018.

Reglerna för mästerskapet är enkla. Poeterna tävlar med egenskrivna texter, de har tre minuter på sig och får inte använda rekvisita, beat eller andra hjälpmedel. Tävlingen döms av fem jurygrupper. 

Förenade Förorter är arrangörer och årets tävling anordnas i samarbete med Natur & Kultur, Riksteatern, Kulturrådet och XO Foundation.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV