Nyheter

Irans regim anklagas för sexuella övergrepp

Shokoh Nasab, från Kalifornien i en stödmanifestation för de som dödats i samband med protesterna i Iran.

Den iranska regimen begår sexuella övergrepp på tillfångatagna kvinnor och män som deltagit i protesterna. 

I slutet av november publicerade CNN vittnesmål inifrån Iran från kvinnor och män som arresterats för att ha deltagit i protesterna och under fångenskap utsatts för sexuella övergrepp.

Detta ska bland annat ha upptäckts när några av dem efter övergreppen eller senare förts till sjukhus av polisen med skador som tydde på att de ha blivit utsatta för sexuella övergrepp.

De båda människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty International har även de oberoende av varandra dokumenterat flera fall av sexuella övergrepp.

En representant för Center for Human Rights in Iran berättar för New York Times att en 14-årig skolflicka som tillfångatogs efter att hon setts utan slöja senare dök upp på sjukhus med skador i underlivet. Flickan dog och mamman, som hade gett uttryck för att hon ville berätta om vad som hänt hennes dotter, försvann kort efteråt.

Det är dock extremt svårt att bekräfta uppgifterna om sexuella övergrepp på grund av att brottsoffren skräms till tystnad och även bär på stora skuldkänslor. Enligt CNN filmar regimen ibland övergreppen för att skrämma de utsatta kvinnorna till tystnad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV