Nyheter

FN:s kvinnokommission utesluter Iran

Protester utanför FN-högkvarteret i Erbil, Irak i september 2022 efter Masha Aminis död.

Iran utesluts från FN:s kvinnokommission. Anledningen är regimens våld mot kvinnor som protesterar i landet.

FN har antagit en resolution om att dra in Irans medlemskap i FN:s kvinnokommission, United Nations Commission on the Status of Women (CSW). Omröstningen skedde i FN:s ekonomiska och sociala råd med 54 medlemmar (ECOSOC) och uteslutningen gäller fram till 2026.

Det var USA som föreslog uteslutningen, och resolutionen som antogs med 29 röster mot åtta. De länder som emotsatte sig beslutet var Bolivia, Kina, Kazakstan, Nicaragua, Nigeria, Oman, Ryssland och Zimbabwe.

I ett pressmeddelande uttrycker FN-rådet oro över den iranska regeringens metoder för att i allt högre grad undertrycka kvinnors och flickors mänskliga rättigheter, som innefattar dödligt våld mot fredliga demonstranter.

– Kommissionen kan inte göra sitt viktiga arbete om det undergrävs inifrån. Irans medlemskap smutsar just nu ned kommissionens trovärdighet, säger USA:s ambassadör Linda Thomas-Greenfield i ett uttalande.

Irans ambassadör Amir Saeid Jalil Iravani sa före omröstningen att landet kategorisk avfärdar och starkt fördömer resolutionsförslaget. Men förslaget röstades alltså igenom med stor majoritet och Iran kommer framgent inte att delta i kvinnokommissionens arbete. Landet kommer dock att kunna delta i det årliga toppmöte som anordnas av CSW varje år i mars, då detta möte är öppet för alla FN:s medlemsländer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV