Nyheter

Kan Beyoncé ta hem årets album 2022?

Beyonce på den Grammisgalan i Los Angeles 2021.

Beyoncés sjunde album Renaissance toppar tunga musiklistor när musikåret 2022 summeras.

Beyoncé har beskrivits som den perfekta artisten, en stark vokalist, textförfattare och producent som alltid stävar efter nya höjder. Men enligt musikexperter är Beyoncés sjunde album Renaissance annorlunda än hennes tidigare verk och bjuder istället på musik fri från perfektionism.

Renaissance är inspirerad av svarta musikpionjärer inom disco, elektronik, funk, Rnb, Detroit techno, New Orleans bounce, Miami bass. Albumet är också en kärleksförklaring till dj:s, artister och dansare i queer-communityn som ofta förbisetts men bidragit och influerat alla dessa genres.

Trots att att Beyoncé inte släppte en enda video till albumet, turnerat eller gjort intervjuer toppar albumet året musiklistor, bland annat skriver musikmagasinet Rolling Stones att Renaissance var ”årets musikaliska höjdpunkt” och ger den första plats.

Renaissance blev också utsedd till årets album av NPR, amerikanska public service radio, med motiveringen ”Beyoncé har gett oss något utöver hennes personliga berättelse och fokuserar på den svarta musikhistorien som formats av migration, rasism och motstånd”.

Albumet toppar dessutom prestigelistan hos NY Times och skildras som ett discoalbum som tar dig direkt till dansgolvet och som firar stolthet, glädje och rätten att definiera sig själv.

Billboard som skriver att Beyoncé ännu en gång ”bevisar att hon alltid träffar rätt i den kulturella tidsandan, återuppfinner den och tar den till en ny nivå”, ger henne andra platsen på listan, efter artisten Bad Bunny och albumet Un verano sin ti. 

Inför amerikanska Grammisgalan 2023 har Beyoncé flest nomineringar av alla artister, bland annat för årets album och årets sång med Break my soul.  

Beyoncé har redan vunnit 28 grammisar och ligger på delad andra plats tillsammans med producenten Quincy Jones. Om hon vinner flera av  grammisarna hon nominerats till nästa år kan hon potentiellt slå dirigenten Georg Soltis rekord på 31 vinster.

Artister som legendariska Grace Jones, afrobeatartisten Tems och rapparen BEAM medverkar i albumet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV