Nyheter

Kvinnorna som kan ta hem Jerringpriset 2022

Elvira Öberg i Hochfilzen FOTO: Andreas Schaad/AP/TT.

I januari delas Radiosportens pris till årets bästa idrottsprestation ut –  ett av Sveriges finaste idrottspris. Svenska folket kan nu rösta på favoriter som Jonna Sundling, damstafettlaget i skidskytte och Sandra Näslund.

Enligt sportskribenter har 2022 varit ett av de starkaste svenska idrottsåren på länge och till årets Jerringpris är totalt 14 idrottare nominerade. Antalet reducerades till åtta på onsdagen.

Bland de som ursprungligen nominerades finns det svenska damstafettlaget i skidskytte med Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg, som tog hem Sveriges första vinter OS-guld i skidskyttestafett för damer i Peking. Sverige vann tolv sekunder före det ryska laget och Tyskland blev trea.

Sara Hector under VM för damer i slalom i Sestriere Italien, söndagen den 11 dec
Sara Hector under VM för damer i slalom i Sestriere Italien, söndagen den 11 dec. FOTO: Alessandro Trovati/AP/TT. 

Innan vinter OS i Peking 2022 var Sara Hector en doldis för de flesta svenskar, men efter OS-guldet i storslalom i februari har hon stigit upp som en favorit.

Sandra Näslund på pallen efter att ha vunnit damernas final (big final) under världscupen i skicross i Idre
Sandra Näslund på pallen efter att ha vunnit damernas final (big final) under världscupen i skicross i Idre. FOTO: Anders Wiklund/ TT

Få idrottare dominerar sin sport så som 26-åriga Sandra Näslund gör. Bara i år har hon tagit hem elva individuella världscupsegrar och toppade säsongen med OS-guld i skicross. Totalt har Sandra Näslund 30 världscupsegrar och 2022 blev det år då hon blev den mest framgångsrika i sin gren genom tiderna.

Sarah Sjöström under en pressträff Inför långbane-VM i simning i Budapest
Sarah Sjöström under en pressträff Inför långbane-VM i simning i Budapest. FOTO: Ali Lorestani / TT 

Sarah Sjöström fick medalj i alla tre distanser hon ställde upp i under VM i simning i Budapest. Först kom silvret på 100 meter fritt, sedan guldet på 50 meter fjäril och det hela fullbordades med ännu ett guld på distansen 50 meter frisim. Hon har nu totalt 19 individuella VM-medaljer och bara Michael Phelps har fler, 20 stycken.

Sveriges Jonna Sundling med totala sprintcupen flankerad av Johanna Hagström och Moa Olssoni vid världscup tävlingarna på Lugnets skidstadion i Falun
Sveriges Jonna Sundling med totala sprintcupen flankerad av Johanna Hagström och Moa Olssoni vid världscup tävlingarna på Lugnets skidstadion i Falun. FOTO: Ulf Palm/TT

Jonna Sundling vann överlägset OS-guld i damernas sprint i Peking. 27-åringens väg till guldet var tuff och kantades bland annat av skador som ledde till att hon fick avstå flera tävlingar i början på säsongen. Vid de olympiska spelen 2018 var hon inte uttagen till OS-laget. 2022 blev hennes stora comeback.

Sveriges OS- och Paralympicsmedaljör Ebba Årsjö visar upp sina medaljer vid hemkomsten på Arlanda flygplats
Sveriges OS- och Paralympicsmedaljör Ebba Årsjö visar upp sina medaljer vid hemkomsten på Arlanda flygplats. FOTO: Christine Olsson / TT

Ebba Årsjö är en av landets bästa paraidrottare och har vunnit dubbla guld i både Paralympics och VM. Trots att Paralympics i Peking var 21-åringens första stora tävling åkte hon hem med tre medaljer.

Onsdagen den 21 december återstår åtta av de ursprungliga fjorton kandidaterna. De kvinnor som fortfarande finns med för att göra upp om Jerringpriset är damstafettlaget, skidskytte, Sandra Näslund, skicross och Jonna Sundling, längdskidor.

Röstningen pågår på Sveriges radios hemsida. Vinnaren presenteras på Idrottsgalan 16 januari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV