Evenemang

Skrivstuga: Kvinnor och arkitektur

TISDAG 7 FEBRUARI, STOCKHOLM

Var med och skriv in fler kvinnor i världens mest använda uppslagsverk på nätet – Wikipedia! Stockholms Kvinnohistoriska, ArkDes och Wikimedia Sverige bjuder efter en succéartad höst in till ytterligare tre skrivstugor under våren.

Jämställdhetsglappet på Wikipedia är stort. Omkring fyra gånger så många av artiklarna handlar om män som om kvinnor. Runt 90 procent av artiklarna är skrivna av män. Var tionde namngiven arkitekt är en kvinna. Det här vill vi förändra tillsammans med dig! På våra skrivstugor hjälps vi åt att förbättra Wikipedias innehåll, med extra fokus på kvinnor och arkitektur. Inga förkunskaper krävs. På plats får du ta del av källmaterial och träffa kunniga experter.

ARKITEKTURBONUS!
Sedan några år tillbaka letar ArkDes aktivt efter upphovspersoner som av olika anledningar inte är en del av historieskrivningen. En stor del av dessa är kvinnor. I arkitekturhistorien finns det viktiga personer som forskat, debatterat, engagerat sig politiskt, illustrerat och kritiserat. Inte sällan kvinnor. På våra skrivstugor den har du chansen att höra intendenter på ArkDes berätta om – och visa upp spännande material som dom funnit i deras research.

TEMA: KVINNOR OCH ARKITEKTUR
När? 7 februari kl. 15.00–19.00, 7 mars kl. 15.00–19.00 och 18 april kl. 15.00–19.00
Plats? ArkDes bibliotek, Exercisplan 4
Hur? Fri entré till skrivstugan. Föranmäl dig gärna Facebookevenemanget eller här.  Obs: Ta med egen dator!

TIPS TILL DIG SOM VILL FÖRBEREDA DIG
Alla som vill bidra är välkomna, oavsett om du skrivit på Wikipedia tidigare. Vi hjälper dig att komma igång. Stockholms Kvinnohistoriska har tagit fram en guide för dig som vill vara med och skriva in fler kvinnor på Wikipedia. Ta del av den här.

10 MINUTER ARKITEKTURHISTORIA
Nere i ArkDes arkiv gömmer sig miljontals ritningar och en unik arkitekturskatt. Följ med oss på en digital kvinnohistorisk visning av museet tillsammans med intendenterna Frida Melin och Max Ahrent – om kända och okända kvinnliga arkitekters arbete och process. Camilla Burvall Terán, projektledare på Stockholms Kvinnohistoriska följer med och ställer frågor. Se den digitala visningen på Kvinnohistoria hemifrån.

KVINNOHISTORIENS PLATS ÄR ÖVERALLT
Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Dom arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.

Skrivstuga: Kvinnor och arkitektur
TISDAG 7 FEBRUARI
KL. 15:00–19:00
ArkDes
Evenemang av Stockholms Kvinnohistoriska

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV