Evenemang

Virkad gatuslöjd – några ord på vägen

SÖNDAG 15 JAN–16 FEB, STOCKHOLM

Kanske har du gått på stan, på väg någonstans, blicken din sveper utan att egentligen se så värst noga över staden du rör dig igenom och plötsligt fastnar den på ett mjukt, färgglatt virkat objekt upphängt på en lyktstolpe eller som ett smycke på någon av stadens statyer.

Kanske har du noterat att Peter Lindes staty av Hjalmar Söderberg i Humlegården I Stockholm har fått en halsduk mitt i smällkalla vintern eller att Per Hasselbergs staty Grodan i Björns trädgård fått handledsvärmare?
Kanske har en virkad rundel, uppsatt på ett Gunnebo-stängsel med budskapet ”Lugn bara lugn” eller ”Ingen panik” skänkt tröst efter en fullspäckad dag med allt för många uppgifter att hinna med?
Verken som smyckar vår stad är skapade av en av Stockholms fantastiska gatuslöjdare: Sibylla Nohrborg.

Gatuslöjden, som Sibylla kallar den, kan ses som en del av det som oftast kallas craftivism – alltså en slags handarbetad aktivism eller en strävan att genom mjukt hantverk (oftast sytt, broderat, stickat eller virkat) försköna stadsbilden, sprida glädje och på så sätt göra världen till en bättre plats. Detta är även något Sibylla nämner då hon talar om sina verk och sin gatuslöjd – en önskan att sprida hoppfullhet, vänlighet och tröst – helt utan ilska.

Nu har vi den stora glädjen och stoltheten att bjuda in er till en vernissage och utställning med ett urval av Sibyllas unika verk, som kan beskådas i biblioteket. Varmt välkommen att ta del av den virkade gatuslöjden och några ord på vägen. Du hittar även Sibyllas gatuslöjd på instagram.

Vernissage och utställning: Virkad gatuslöjd – några ord på vägen
SÖNDAG 15 JANUARI
KL. 11:00–19:30
Serieteket
Evenemang av Kulturhuset Kulturbiblioteket och Serieteket

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV