Nyheter

Kvotflyktingsystem enda EU-lagliga vägen in i EU

Innan jul 2022 godkände EU-parlamentet och medlemsländerna en överenskommelse om ett europeiskt kvotflyktingsystem. Vänsterpartiets Malin Björk var huvudförhandlare i EU-parlamentet.

– Det känns fantastiskt att vi äntligen rott i hamn det här förslaget. Det är den enda EU-lagen som öppnar upp för en laglig och säker väg för människor som söker skydd i Europa, säger Malin Björk.

Den nya lagen innebär att EU nu ska få ett juridiskt ramverk för att stötta medlemsländerna att öka mottagandet av kvotflyktingar och samarbeta med FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Det kommer att komma de allra mest utsatta flyktingar till del, säger Malin Björk.

Malin Björk
Malin Björk. Foto: Elisabeth Ohlson

Malin Björk har arbetat med förslaget sedan våren 2016, då det lades fram av Kommissionen. I parlamentets ansvariga utskott drev hon igenom betydande ändringar i Kommissionens ursprungliga förslag. Resultatet blev ett ambitiöst, europeiskt kvotflyktingsystem som baseras på standarderna i FN:s kvotflyktingsystem.

Kvotflyktingar är enligt FN några av de mest utsatta flyktingarna runt om i världen. Knappt 1,5 miljoner människor räknas som kvotflyktingar som är i behov av akut vidarebosättning.

EU-parlamentet måste formellt godkänna överenskommelsen. Det väntas ske i början av 2023.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV