Nyheter

Vaginal gel kan vara hormonfritt pålitligt preventivmedel

FOTO: Gorm Kallestad/TT.

Ny svensk forskning visar att en hormonfri vaginal gel hjälper kroppens egna slembarriär att blockera spermier från att nå fram till ägget, även under ägglossning, med få biverkningar.

Nästan hälften av världens graviditeter är fortfarande oplanerade och länge har kvinnor efterfrågat hormonfria preventivmedel utan biverkningar och som är enkel att använda.

De senaste åren har forskare vid bland annat Kungliga tekniska högskolan (KTH) och Karolinska institutet tittat på alternativ till bland annat p-piller, kopparspiral och p-ringar.

Studien som publicerades i Science Translational Medicine visar hur hormonfri vaginal gel stärker den naturliga barriär som återfinns i livmoderhalsen och hindrar spermierna från att nå fram till ägget.

– Slembarriären är vanligtvis sluten och inte penetrerbar för spermier, men öppnar sig vid tidpunkten för ägglossning för att möjliggöra befruktning. Vi visar att med hjälp av en vaginal gel bestående av bland annat polymer kan vi modifiera barriärens fysiska egenskaper och göra den tillfälligt ogenomtränglig för spermier” säger Thomas Crouzier, forskare och en av författarna bakom studien i ett pressmeddelande. 

Gelen innehåller kitosan, en biopolymer som härrör från svamp eller krabbskal. Kitosanet bildar tvärbindningar med proteiner som utsöndras i livmoderhalsslem. Detta gör slemmet tjockare så att det blockerar spermier från att ta sig förbi livmoderhalsen och in i äggledarna, där äggbefruktning sker.

Prekliniska tester som har genomförts på får har gett lyckade resultat. När de testade gelen på åtta får under ägglossning visade sig bara en av dem ha spermier i livmodern efter att ha behandlats, i det fallet upptäcktes bara två spermier.

Enligt studien kan preventivmedlet börja fungera på ett par sekunder innan sexuellt umgänge och skyddet består i timmar och avtar när slembarriären förnyas på naturlig väg och den vaginala p-gelen försvinner.

Fakta om forskningen

Forskningen har finansierats av Vetenskapsrådet och Stiftelsen för strategisk forskning. Flera av forskarna har ekonomiska intressen i företaget Cirqle biomedical.

Cirqle biomedical har nyligen tillkännagivit ett forskningssamarbete och licensavtal med Organon, ett globalt hälsoföretag, med syfte att avsluta de prekliniska studierna med målet att fortsätta med kliniska prövningar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV