Nyheter

Hela familjer utplånade i Israel och Gaza

En kvinna och hennes barn evakueras i lördags från en plats där en raket från Gaza har slagit ner i Ashkelon i södra Israel, tv.

På måndagsförmiddagen meddelade den israeliska armén att man hade återtagit kontrollen över alla de israeliska orter där den islamistiska terrorstämplade organisationen Hamas i lördags gick till attack. Över 900 israeler har dödats, varav 260 vid en musikfestival. I Gaza har 700 palestinier dödats i israeliska attacker mot området. Både bland de israeliska och palestinska offren finns det hela familjer som har utplånats.

En kort film på X (Twitter) visar ihjälskjutna äldre kvinnor vid en busshållplats i södra Israel. Andra bilder visar hur en kvinna med två små barn i famnen förs bort av väpnade Hamasmän. En blödande kvinna tvingas in i en jeep. En annan kvinna ligger medvetslös, eller livlös, på flaket till en jeep med två palestinska beväpnade män över sig, hennes totalt utsatthet visas upp. En liten pojke uppges ensam ha förts till Gaza. Bilderna utgör blixtbelysningar av den skräck som spreds bland israeliska civila när Hamas tidigt på lördagen genomförde en välplanerad överraskningsattack.

I kibbutzen Kfar Aza pågick fortfarande strider vid lunchtid på söndagen, 28 timmar efter att Hamas inledde angreppet. ”Kfar Aza är fortfarande i krig” skrev en boende på sociala medier, och fortsatte: ”Snälla hjälp oss och skicka mer styrkor till kibbutzen” fortsatte budskapet, rapporterar Haaretz. Ända fram till måndagsmorgonen pågick strider i Israel, mellan den israeliska armén och Hamas. På måndagsförmiddagen meddelade den israeliska armén att den hade återtagit kontroll över alla israeliska samhällen men att det fortfarande kunde finnas Hamasmän i södra Israel.

260 dödade på festival

Dödssiffrorna steg snabbt under lördagen och söndagen. På söndagen rapporterade Haaretz att omkring 600 israeler hade dödats. Några timmar uppgavs antalet döda israeler vara över 700. På måndagen var den siffran över 900. En hel israelisk familj – familjen Kedem-Siman Tov, mamma, pappa, deras två tvillingdöttrar och deras son, uppges ha dödats enligt israeliska medier.

En stor del av israelerna som dödades befann sig på en musikfestival när väpnade styrkor från Hamas gick till attack. På söndagseftermiddagen meddelade Haaretz att så många som 260 personer hade skjutits ihjäl på utomhusfesivalen. Hamasmän kunde i flera timmar skjuta mot obeväpnade festivaldeltagare. En av dessa var Gili Yoskovich som berättar för BBC att hon gömde sig under ett träd, och att människor sköts till döds runt omkring henne.

– Det sjuka var hur vi var där under så lång tid och ingen kom dit. Ingen armé, ingen polis. Ingen.

Samtidigt har över hundra israeler, både civila och militärer, förts till Gaza där de nu hålls som gisslan. Vissa familjer fick vetskap om att nära och kära hade förts till Gaza genom uppgifter på sociala medier. Enligt Hamasledaren Saleh al-Arouri har Hamas tillräckligt många gisslan för att kräva alla palestinska fångars frigivning. Sammanlagt finns omkring 4 500 palestinska fångar i israeliska fängelser, varav omkring 170 barn, rapporterar Al Jazeera. En fångutväxling skedde 2011 efter att den israeliska soldaten Gilad Shalit hade hållits fången av Hamas i Gaza under fem års tid – över tusen palestinska fångar släppets i utbyte mot Shalits frigivning.

Oklart läge för bortförda israeler

Nu har Hamas inte bara omkring hundratalet fler tillfångatagna, det rör sig inte bara om militärer utan även om civila, unga som gamla. Risken finns också att de kan falla offer för israeliska attacker mot Gaza – redan under måndagen hävdade Hamas att fyra ur gisslan hade dödats tillsammans med sina fångväktare till följd av israeliska attacker. Det är oklart hur Israel kommer att ställa sig till en ny fångutväxling. Uppgifter förekommer att Qatar och Egypten har tagit initiativ till att medla om ett eventuellt fångutbyte. En talesperson från Qatars utrikesministerium säger till Reuters att man har fört samtal med såväl Hamas som Israel sedan i lördags kväll. Israel nekar dock till att sådana samtal sker. Under måndagen varnade Hamas att personer ur gisslan skulle dödas vid varje israelisk bombning mot civila som inte föregås av varning.

Den israeliska regeringen som bildades för knappt ett år sedan innehåller flera högerextrema politiker, som Bezalel Smotrich, landets finansminister tillika bosättarledare. Under ett möte med regeringen i lördags kväll krävde han att den israeliska armén slår emot Hamas ”brutalt” utan att låta de tillfångatagna israelernas öde styra för mycket.

– I ett krig måste du vara brutal. Vi behöver utdela ett slag som inte har skådats på 50 år, ska han ha sagt enligt nyhetsbyrån AP.

Under måndagen meddelade också den israeliske försvarsministern Yoav Gallant att alla transporter med mat och bränsle till Gaza kommer att stoppas:
– Vi sätter Gaza i fullständig belägring…ingen elektricitet, ingen mat, inget vatten, ingen gas – allt har stoppats, sade han i ett i videomeddelande, rapporterar Al Jazeera – en kollektiv bestraffning av palestinierna i Gaza, förbjuden enligt internationell rätt.

Inga skyddsrum, ingenstans att fly

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade på lördagen att Israel befinner sig i krig och uppmanade palestinier i Gaza att fly eftersom han lovade att ta hämnd för en ”svart dag”. Många på sociala medier undrade vart Gazabor skulle ta vägen – det finns ingenstans att fly eftersom Israel kontrollerar alla vägar ut, förutom en övergång i Rafah som kontrolleras av Egypten och även den är stängd. Det finns inga skyddsrum att fly till. Tiotusentals palestinier har därför tagit sig till FN-drivna skolor i området, men inte heller dessa är säkra platser – Israel har vid tidigare tillfällen attackerat skolor, som exempelvis i januari 2009 då den israeliska armén besköt en UNRWA-skola i Beit Lahiya i norra Gaza med vit fosfor.

Den välplanerade terrorattacken har beskrivits som Israels Pearl Harbour eller elfte september. Bilder har spridits på hur väpnade Hamasmän flög över den barriär – som Israel började bygga i mitten av 1990-talet och som landet har använt för att i det närmaste försegla Gaza från omvärlden under de senaste 16 åren – i motorförsedda skärmflyg. Andra tog sig in i Israel på motorcyklar eller fyrhjulingar. På flera platser forcerade Hamas barriären – som på vissa ställen består av en mur, på andra ställen av stängsel – i åtminstone ett fall skedde detta med hjälp av en bulldozer. Genombrytningen skedde kort efter att gruppen hade skickat tusentals raketer mot Israel tidigt på lördagsmorgonen.

Redan strax innan klockan sex på morgonen på sabbaten spreds bilder på en kanal på Telegram som kontrolleras av Hamas väpnade gren från Kerem Shalom, den övergång mellan Gaza och Israels som ligger längst söderut, rapporterar BBC. På en annan bild sågs beväpnade män, två och två på motorcyklar, ta sig igenom en del av barriären. Hamasmän ska därefter ha gått till angrepp på 27 olika platser i Israel, bland annat staden Ofakim som ligger drygt två mil öster om Gaza

Israeliska armén på ockuperade Västbanken

Graden av planering och samordning av Hamas, liksom att de lyckades överraska den israeliska armén såväl som underrättelsetjänsten förvånar. Detta då den israeliska underrättelsetjänsten har flertal verktyg för att övervaka, avlyssna och kontrollera vad som händer i Gazaremsan. Överraskningsattacken har också jämförts med med Oktoberkriget 1973 – som inträffade 50 år och en dag före Hamas attack – då flera arabiska stater, bland annat Syrien och Egypten gick till attack den 6 oktober.

Flera har också pekat på att den israeliska regeringen verkar vilja lägga skulden för den gigantiska underrättelsemissen på armén. Den israeliska skribenten Iris Leal menar däremot att den israeliska regeringen och framför allt dess flank längst högerut nu måste tvingas i opposition och förbli där i många år eftersom skälet till att israeliska samhällen i närheten av Gaza var så pass försvarslösa när Hamas gick till attack var att större delen av den israeliska armén är placerad på ockuperade Västbanken för att försvara de israeliska bosättningarna och utposterna – alla illegala enligt internationell rätt.

”Högerns politik, särskilt den nuvarande regeringen, bär stort ansvar för detta misslyckande och dess katastrofala resultat”, skriver hon i Haaretz och fortsätter ”Den reguljära armén är på Västbanken, i bosättarutposterna, den försvarar messianska judar” och nämner därefter Huwara, en liten palestinsk stad som flera gånger bara i år har utsatts för israeliska bosättarattacker, varav den senaste skedde i fredags. I samband med en omfattande bosättarattack mot staden i mars i år uppmanade finansministern Smotrich till att Huwara skulle utplånas. På Västbanken har också den israeliska armén dödat allt fler palestinier, såväl förra året som i år, hittills i år har fler palestinier dödas av israeliska myndigheter än något annat år sedan FN började registrera detta 2005, uppger Human Rights Watch.

Familjer dödade i israeliska attacker

Israeliska anfall mot Gaza, ett område som till ytan är mindre än en tredjedel av Öland, men som är hem för drygt två miljoner palestinier, brukar innebära omfattande civila dödsoffer. Så även denna gång. På lördagseftermiddagen hade redan 198 palestinier dödats i israeliska attacker, enligt det palestinska hälsoministeriet, en siffra som hade vuxit till 370 döda på söndagseftermiddagen. På tisdagsmorgonen var siffran 700 döda. ”Godmorgon, har knappt sovit, fruktansvärd natt då vi var tvungna att evakuera eftersom en byggnad i närheten varnats om [att den skulle] jämnas med marken. Många familjer flydde ut på gatorna, många har tvingats från sina hem, många sprang desperat, barn skrek, bombandet lät fruktansvärt” skriver Omar Ghraieb på X (Twitter) på tisdagen.

Den palestinska människorättsorganisationen Palestinian Centre for Human Rights uppmanade på söndagen det internationella samfundet att stoppa israeliska hämndattacker mot Gaza. Enligt organisationen dödades hela familjen Shaban – föräldrar och deras fyra barn – när deras hem i Gaza City träffades av en israelisk attack på lördagen. I norra Gaza dödades 12 palestinier när ett hus träffades, bland de döda fanns både kvinnor och barn. I Khan Younis i södra Gaza dödades arton personer ur samma familj i en israelisk attack, och i en annan dödades sju familjemedlemmar i familjen Abu Rqab. Sex av dessa var barn. I Khan Younis dödades bland annat två tvillingbarn, tre månader gamla, tillsammans med tre systrar och sin mamma. En som kunde räddas från rasmassorna efter att hennes hus hade träffats är Sabreen Abu Daqqa, som fick veta på sjukhuset att tre av hennes barn hade dödats.

– Allting kollapsade över oss. Mina barn var runt omkring mig, säger hon med svag röst till Reuters.

– De började flytta bort rasmassorna från mig, lite i taget. Det tog dem tre timmar.

På tisdagen meddelade den israeliska armén också deras attacker inte syftar till att slå mot Gaza med ”precision”, utan för att orsaka ”skada”.

Våld mot civila ”motbjudande”

Våldet mot civila i såväl Israel som Gaza fördöms av Internationella Röda korset (ICRC) som även kritiserar Hamas gisslantagande av israeler, något som också strider mot internationell rätt:
– Våldet som riktas mot civila är motbjudande och kan inte rättfärdigas. Om situationen fortsätter att eskalera kommer civila på båda sidor att drabbas ofantligt, säger Fabrizio Carboni, regional chef för ICRC i Mellanöstern.
– Vi är medvetna om rapporter om att människor har tillfångatagits eller hålls frihetsberövade. Jag vill tydliggöra att utföra eller att hota om att utföra, gisslantagande är förbjudet enligt internationell humanitär rätt. Alla frihetsberövade, inklusive stridande, måste behandlas mänskligt och med värdighet, säger han i ett uttalande på lördagen, och fortsätter:
– Alla parter måste respektera sina förpliktelser under internationell humanitär rätt. Detta är icke förhandlingsbart. Civila och civila objekt måste respekteras och skyddas. Sjukvårdspersonal och vårdinrättningar måste skyddas så att folk som behöver hjälp kan behandlas. Även de döda måste behandlas med värdighet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV