Nyheter

Medier förbjuds använda ordet homosexualitet

Anhängare till den shiitiske ledaren Moqtada al-Sadr trampar på regnbågsflaggan som en del i protesterna mot koranbränningarna i Sverige och Danmark.

En ny irakisk förordning uppmanar alla medie- och sociala medieföretag som verkar i landet att upphöra med användningen av termen ”homosexualitet”. Istället ska homosexualitet benämnas som en ”sexuell avart” uppger en talesman för den irakiska regeringen, rapporterar Reuters.
Beslutet ska dock godkännas i ytterligare en instans innan det börjar gälla.

Det är den irakiska Kommunikations- och mediekommissionen som har lagt fram dokumentet, enligt vilket även ordet ”genus” ska förbjudas. Förbudet inbegriper även företag som tillverkar appar till mobiler och nätet. En talesman för regeringen säger att den som bryter mot förordningen kan komma att bötfällas.

Homosexualitet är inte uttryckligen förbjudet i Irak, men landets morallagar har använts mot hbtq-personer i landet, uppger Reuters. På senare tid har folk som protesterat mot koranbränningar i Sverige och Danmark, framför allt anhängare till den shiitiska ledaren och predikanten Moqtada al-Sadr, inte bara bränt ländernas flaggor utan även regnbågsflaggor, och flera irakiska partier har kritiserat hbtq-rättigheter i större utsträckning på senare tid.