Nyheter

Fi samarbetar med Partiet Vändpunkt inför EU-valet

Feministiskt initiativ och Partiet Vändpunkt ställer upp med gemensam lista och valmanifest inför valet till EU-parlamentet som hålls den 9 juni 2024 i Sverige.

Feministiskt initiativ och Partiet Vändpunkt har inlett ett samarbete inför valet till EU-parlamentet som hålls i vår. Med i samarbetet, som går under namnet Värdigt liv, finns också Basinkomstpartiet.

Syftet med samarbetet är att samlas kring en politisk vision om ett samhälle som ”grundas i omsorg, solidaritet, fred, hållbarhet och kollektivitet”, skriver partierna i ett pressmeddelande. I Sverige sker valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024, och hela EU röstar mellan den 6–9 juni.

I valet kommer Feministiskt initiativ och Partiet Vändpunkt ha en gemensam lista, samt ett gemensamt valmanifest. Samarbetet som kallas Värdigt liv syftar till att samla ”gröna, feministiska antirasistiska och antikapitalistiska partier och rörelser som tillsammans kämpar för radikal samhällsförändring i Europa”. De anser att det är nödvändigt att gå samman för att stå emot ”fascismen, nyliberalismen, kolonialismen, miljöförstöringen, militarismen och mot Fort Europa”, skriver partierna i pressmeddelandet.

Samarbetet mellan partierna inleddes under valrörelsen 2022. Då hade partierna en gemensam valstuga i Uppsala. Partierna har kommit fram till att man delar en gemensam vision om ett samhälle, trots olika ingångar. De har identifierat fem politikområden: Miljö- och klimaträttvisa, ekonomiskt systemskifte genom nerväxt, fred, säkerhet och antimilitarism, migration och antirasism, feminism och funktionsrätt.