Nyheter

Prismor regnade över queersverige

Vinnarna av årets Prismapriser.

På måndagen delades Prisma, Nordens första pris i queerlitteratur, ut på Malmö Opera. Debutanten Sanna Samuelsson vann Årets roman för sin kritikerhyllade Mjölkat, medan veteranen Sara Hallström vann Årets poesi.

Sanna Samuelsson tog på måndagskvällen emot priset Årets roman på Malmö Opera av skådespelaren och författaren Saga Becker:

– Det känns väldigt stort att vinna det första Prisma-priset för min debutroman, säger Sanna Samuelsson.

Sammanlagt sju priser delades ut på måndagen. Årets roman tilldelades alltså Sanna Samuelsson för hennes debutbok Mjölkat som hyllades när den kom ut tidigare i år.

–  Jag känner mig lyckligt lottad över att min bok kom ut i år, när det äntligen finns ett queert litteraturpris, säger hon i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag känner mig lycklig över att få vara en del av Prisma, där jag fått träffa queera författare och läsare och fira det vi gör.

Sara Hallström fick priset Årets poesi

Priset Årets poesi gick till Sara Hallström som 2007 fick Mare Kandre-priset för sin diktsamling Rötter smälter. Hon får Prismas pris för sin diktsamling Tvätta och bli tvättad som kom ut i somras.

– Jag är väldigt glad och tacksam, det är så värdefullt att det finns ett pris som uppmärksammar queer litteratur. Den queera litteraturen föds inte bara ur ett motstånd mot cis- eller straighta berättelser, det är en egen rik värld som existerar i sig, säger hon och betonar att den queera litteraturen är långt ifrån enhetlig:

– Det är svårt att fånga allt i den under en sådan här kväll, men det är väldigt fint att få se så många delar av den, säger hon.

Priset Årets serie gick till till finlandssvenska Edith Hammar, för hens Helsingforsskildring Portal, och delades ut av operasångaren Rickard Söderberg:

– Vi vet att böcker och ord i den här tiden är ett oerhört starkt medel, och därför är det så viktigt med en kväll som den här, där vi kan hylla ord som på många platser inte ens är tillåtna, sade han under prisutdelningen.

Nordens första pris i Queerlitteratur

Priser i sju olika kategorier delades ut av Prisma på Malmö Opera på måndagskvällen.

Årets roman: Mjölkat – Sanna Samuelsson, Albert Bonniers Förlag

Årets diktsamling: Tvätta och bli tvättad – Sara Hallström, Norstedts

Årets barn- och ungdomsbok: En vän till tant Irene – Elin Johansson, Ellen Svedjeland, Emma AdBåge, Rabén & Sjögren

Årets serie: Portal – Edith Hammar, Förlaget M

Årets facklitterära bok: Trans. Forskning, fakta och erfarenheter – Edward Summanen och Matilda Wurm (red.), Libris

Årets översättning: Ebba Högström

Årets nordiska verk: Hund, stille – Luka Holmegaard, Ovbidatat

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV