Nyheter

50 organisationer i upprop för ny translag

I samband med riksdagens öppnande samlar RFSL och RFSL Ungdom över 50 organisationer i ett upprop för en ny könstillhörighetslag. Bakom uppropet står bland annat SSR, Amnesty och Fridays for future Sverige.

– Det är fint att se det starka stöd vi har för en ny translag, säger Peter Sidlund Ponkala tf förbundsordförande RFSL.

I Sverige har frågan om en ny translag utretts i snart tio års tid. Nu är Sverige sist i Norden med att införa en moderniserad könstillhörighetslag byggd på individens rätt att själv bestämma sitt juridiska kön.

FN:s expert i frågor om sexuell läggning och könsidentitet liksom Europarådet har båda ställt sig bakom att en ändring av juridiskt kön ska ske genom en enklare administrativ process, och baserat på självbestämmande. Nu samlar RFSL och RFSL Ungdom till ett upprop och en demonstration och i samband med riksdagens öppnande.

Femtiotal organisationer bakom upprop
En bred skara av organisationer ställer sig nu bakom ett upprop från RFSL och RFSL Ungdom för en ny könstillhörighetslag baserad på självbestämmande.

Bland de över 50 organisationerna finns Akademikerförbundet SSR, Amnesty Sverige, Fridays For Future Sverige, ForumCiv, Föreningen för Sveriges Ungdomsmottagningar, IM – Individuell människohjälp, Kvinna till Kvinna, Mind, SKPF Pensionärerna och Sveriges Ungdomsråd. 

– Det är fint att se det starka stöd vi har för en ny translag. Att Sverige ligger sist i Norden med att ge människor rätt att själva bestämma sitt juridiska kön är pinsamt, men regeringen har nu en chans att göra om och göra rätt, säger Peter Sidlund Ponkala tf förbundsordförande RFSL. 

 
FAKTA/Könstillhörighetslagen idag
Könstillhörighetslagen, eller förenklat ”translagen”, är den lag som reglerar hur ändring av juridiskt kön går till. För att få ändra juridiskt kön krävs det idag att en haft kontakt med ett könsutredningsteam i minst två år, fått diagnosen transexualism, är minst 18 år och folkbokförd i Sverige samt ett beslut av Socialstyrelsens rättsliga råd. En process som oftast tar många år.

Mer om uppropet inklusive hela listan av undertecknare
Mer om varför det behövs en ny könstillhörighetslag
Facebookevent för demonstration 12 september 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV