Recension

Välgjort om väktarutbildning som politiskt verktyg

Friends For Fun gästspelar med Lingonpolisen på Turteatern i Stockholm.

Friends for fun aktuell med den nya föreställningen TYTTEBAERPOLITIET på Turteatern i Stockholm. Det är en multimedial teaterföreställning som bjuder in publiken att medverka i en väktarutbildning som genomförs på ett politiskt och konstnärligt sätt. Det är originellt, nytt och liknar ingen annan föreställning som har visats tidigare, skriver Maria Bratt

Det börjar med att publiken direkt blir inbjuden att delta i föreställningen. Jag blir bjuden på kaffe och bulle och får en namnskylt att placera på tröjan med ett fiktivt namn. Den lilla teatersalen är full av publiken och de fyra skådespelarna välkomnar oss till en väktarutbildning. Därefter börjar föreställningen som en interaktiv show som inleds med lekar som vi i publiken är delaktiga i och utmynnar sig i ett socialt spel.

Min första tanke är att den här teatern inte liknar någon teater jag har varit på förut. På ett sätt blir publiken också delaktiga skådespelare och man kan tänka sig att varje show blir individuell och egen för varje tillfälle den spelas. 

TYTTEBAERPOLITIET eller Lingonpolisen som gästspelet heter är nu aktuell på Turteatern i Stockholm fram till 15 september. Skådespelarna är från Norge, Sverige och Danmark. Medverkande är Jonas Borgensgaard, Sofia Knudsen Estifanos, Linn Haldrup Lorentzen, Johanna Dahlbeck och Desiree Bögh Vaksdal. Scenkonstproduktionen är gjord av Friends For Fun som är en queert och feministiskt scenkonstkollektiv från Stockholm och Oslo. Språket som talas är norska, svenska och danska. 

Genom föreställningen blandas humor och allvar. Den är uppbyggd i olika teman och avsnitt med lekar, frågestunder, installationer och teaterstycken. Skratt blandas med allvar som  moraliska dilemman och kritik av väktaryrket från ett ifrågasättande perspektiv. Som machokulturen och snabbutbildningen av väktare exempelvis. Då skådespelarna är från olika nordiska länder blir dock svårbegripligt av danskan som en av skådespelarna talar. Det drar tyvärr ner helhetsintrycket och förståelsen av föreställningen glappar på grund av det. 

Konstinstallationerna fångar in och tilltalar med surrealistisk musik, neonljus, konst, rök och poesi. Där lyckas skådespelarna bäst. Det är välgjort och konstnärligt. Föreställningen är aktuell då samhällskritik från massmedierna om väktarbranschen figurerat senaste åren. Utgångspunkten är politisk med ett starkt ifrågasättande och där lyckas scenkonstproduktionen få fram sitt budskap. Dock är budskapet inget nytt koncept utan har lyfts upp i massmedierna förut. Det lyfts ett intressant ämne som behöver diskuteras och kritiseras, det blir originellt att göra detta inom kulturområdet. 

Temat är alltså en utbildning och eleverna är vi i publiken. Så skapas handlingen på ett interaktivt sätt. Det är originellt, humoristiskt och aktuellt. 

FAKTA/Föreställningen är producerad i samarbete med WRAP och genomförs med stöd från NKF fri scenekunst, Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Bergesenstiftelsen, Oslo Kommune och Fritt Ord.

Friends For Fun är ett queert scenkonstkollektiv med bas i Stockholm och Oslo. Genom scenkonst skapar de icke-hierarkiska och feministiska rum som ger plats till kritiska reflektioner kring makt, identitet och antirasism. Friends ForFun består av skådespelare Desiree Isabel Bøgh Vaksdal och scenograf Johanna Dahlbäck.

Maria Bratt