Nyheter

Konsten eller livet som Hilma af Klint

Frida Hallgren, Tova Magnusson och Sofia Papadimitriou Ledarp i Kretsen - om Hilma af Klint, som har urpremiär 9 december.

Under en seans får konstnären Hilma af Klint uppdraget att måla för framtiden. I kretsen av sina närmaste växer kreativiteten och lusten men även konflikterna. Sofia Papadimitriou Ledarp gör rollen som Hilma och Frida Hallgren och Tova Magnusson som hennes älskade och bästa vän. Pjäsen regisseras av Anna Ståhl och har urpremiär 9 december på Klara på Stadsteatern i Stockholm.
 

– Jag lever min dröm, säger skådespelaren Sofia Papadimitriou Ledarp som spelar Hilma af KIint i nya pjäsen Kretsen. Det finns så mycket i Hilmas konst, jag blev helt knockad när jag såg den första gången på Moderna Museets stora utställning. Jag älskar hur konsten och andligheten möts så tydligt i hennes bilder, speciellt i De tio största.

– Jag har alltid dragits till fysiska uttryck och Anna Ståhls sätt att jobba med rörelse och dans kompletterar orden i pjäsen och skapar en helhetsupplevelse som jag älskar, säger Sofia Papadimitriou Ledarp. 

Pjäsen utspelar sig under åren 1906-1908 i konstnären Hilma af Klints liv då hon målar några av sina mest kända verk: De tio största. Hon var en pionjär inom abstrakt måleri, starkt inspirerad av spiritsm och mysticism och menade att hennes ”stora uppdrag” – de andligt besjälade målningarna, inte var för allas ögon. Ju mer uppfylld hon blir av skapandet desto sämre blir relationen med omgivningen. Anna Cassel, hennes kärlek och livskamrat, känner sig förbigången när fokus flyttas till en ny musa och inspiration, kvinnorättskämpen Gusten. Till slut står Hilma inför valet – konsten eller livet.
 
– Eftersom jag är både regissör och koreograf tog jag mig an manuset med båda de ögonen. Jag inspirerades av Hilmas bilder och följde mönstren, säger dansaren, koreografen och regissören Anna Ståhl. 

– Formerna blir rörelser i kroppen. Ibland översätts texten i manuset till rörelse, ibland blir det tvärtom; orden vinner. Jag har förmånen att jobba med en oerhört modig och dedikerad ensemble som ger allt. Och precis som Hilma i sin konst, hittar vi deras egna personliga uttryck i denna fysiska teater som vi gör, säger Ståhl.
 
 
Anna Ståhl, har skrivit, regisserat, koreograferat och medverkat i Hedy geniet och skönheten (2022), regisserat och koreograferat Lisa Nilssons soloföreställning Kvinnan som är jag (2020) samt Elvira Madigan (2019) samt medverkat ibland annat Chicago (2014), De tre musketörerna (2009) samt koreograferat och medverkat i den prisbelönta Scalarevyn på Scalateatern (2020-2022).

Sofia Papadimitriou Ledarp tillhör Stadsteaterns fasta ensemble och har medverkat i en mängd produktioner som Tiden är vårt hem (2021), De Tre Musketörerna (2009) och Jösses flickor – återkomsten (2006). Hon har även medverkat i filmer och tv-produktioner som Fröken Frimans krig och Gåsmamman. Hon belönades med en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Den man älskar.

Kretsen – om Hilma af Klint
Av: Emy Stahl
Regi: Anna Ståhl
Scenografi och ljus: Tobias Hallgren
Scenografi och video: Anders Granström
Musik och ljudproduktion: Fredrik Meyer
Kostym: Annsofi Nyberg
Mask: Katrin Wahlberg
 
I rollerna:
Hilma af Klint: Sofia Papadimitriou Ledarp
Anna Cassel: Frida Hallgren
Sigrid Hedman: Tova Magnusson
Gusten Andersson: Beata Hedman
Mamman: Lena-Pia Bernhardsson

Urpremiär 9 december på Klarascenen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV