Nyheter

#VM: Sverige till semifinal efter ny rysare

Filippa Angeldahl utökade Sveriges ledning till 2–0 mot Japan i kvartsfinalen på fredagen.

Efter darriga svenska slutminuter i kvartsfinalen mot det av många favorittippade Japan kunde ett mestadels fokuserat och skickligt spelande Sverige till slut säkra segern med 2–1. Sverige är nu klara för semifinal i fotbolls-VM, och möter Spanien på tisdag.

– Vi sliter och spelar som ett helt annat lag, säger Filippa Angeldahl som jämför med den betydligt mycket blekare svenska insatsen mot USA i åttondelsfinalen i söndags, till Viaplays VM-studio efter matchen.

– Det är en fantastisk känsla så klart, med en väldigt bra insats av oss, vi möter ett väldigt bra Japan, säger den svenska målvakten Zećira Mušović som fortsätter:

– Vi har ett fantastiskt bra lag, både på och utanför plan, säger hon till VM-studion.

Starkt Sverige tappade fokus

Sverige dominerade stora delar av matchen och spelade en koncentrerad och stark fotboll. Men i mitten av andra halvlek började Japan pressa allt mer med skickliga och snabba anfall. Sverige hade liksom i matchen mot USA millimetern på sin sida igen när Japan fick en billig straff i 75:e minuten som japanska Riko Ueki sköt i ribban. Kort därefter fick Japan friskpark strax utanför svenskt straffområde, återigen var marginalerna på svensk sida då bollen tog i ribban än en gång.

Japan fortsatte att pressa och det svenska laget såg allt mer stressat ut. En försvarsmiss av annars så trygga Magdalena Eriksson gjorde att japanska Honoka Hayashi kom fri och kunde reducera till 2–1 med bara tre minuter av ordinarie matchtid kvar. När det sedan lades på tio tilläggsminuter fortsatte Japan att trycka på med skarpa anfall men Sverige lyckades trots allt hålla emot. Slutresultatet blev 2–1. Därmed är Sverige klara för semifinal mot Spanien på tisdag, en match som spelas klockan 10.00 svensk tid.

Skickligt spelad första halvlek

Även om slutet bjöd på många svenska missar och Sverige tappade koncentrationen i den senare delen av andra halvlek var den första halvleken desto mer fokuserad från svensk sida. Det var ett lag med självförtroende som fick det tekniskt skickliga Japan att tappa sitt eget spel och i stället var tvungna att jaga de svenska spelarna.

Nathalie Björn spelade fram Stina Blackstenius som blev fri med Japans målvakt Ayaka Yamashita men skottet hamnade långt utanför. Japan försökte ta initiativet men en svensk frispark gav så småningom Nathalie Björn möjligheten att spela fram Amanda Ilestedt som satte bollen i nät och gav Sverige 1–0. Den svenska försvararen har därmed gjort fyra mål i VM hittills. Tio minuter senare var Kosovare Asllani nära att utöka ledningen med ett hårt skott strax utanför straffområdet som dock tog i stolpen.

Angeldahl lade kylig straff

Tidigt i andra halvlek fortsatte Sverige att spela koncentrerat och pressade Japan. En svensk hörna blev inledningsvis resultatlös, tills domaren strax efter meddelade en VAR-granskning som visade hands på japanska Fuka Nagano och svensk straff. Filippa Angeldahl klev fram och lade en hård straff till vänster som Japans målvakt var chanslös på.

– Jag känner mig bekväm med straffar, jag kände att jag hade det i mig så det var bara att sätta den, säger Filippa Angeldahl till Viaplays VM-studio efter matchen.

I och med att Japan är utslaget finns inga tidigare VM-mästare kvar i turneringen. Ett helt nytt landslag kommer att bli världsmästare och den svenska gulddrömmen lever.

– Jag är väldigt stolt över laget, vi underskattar inga lag, och Japan är ett spelskickligt lag, säger lagkapten Kosovare Asllani till VM-studion efter matchen. Hon förklarar att de är långt ifrån mätta på VM-framgångar inför semifinalen mot Spanien:

– Det blir tufft men vi kommer att vara redo för tisdagen, vi är inte nöjda med semifinal utan vill gå hela vägen säger hon.