Nyheter

Spanska landslagets kollektiva protest fortsätter

Före detta landslagstränare Luis Rubiales lämnar domstolen i Madrid efter att ha vittnat i rätten under fredagen.

Spaniens förbundspresident Luis Rubiales tvingades tillslut avgå efter att han påtvingat den spanska landslagsstjärnan Jenni Hermoso en kyss efter VM-finalen. Nu går åklagaren fram med krav på kontaktförbud och att Rubiales inte får vistas närmare Hermoso än 500 meter. Och spelarna står fast vid att bojkotta landslaget

Sedan VM och övergreppet på Hermoso efter finalmatchen har även den spanska landslagsledaren Jorge Vilda sparkats. Hans efterträdare heter Monster Tomé. Hon är den första kvinnan på förbundskaptensposten i Spanien.

Dessa förändringar blev möjliga tack vare att de spanska fotbollsspelarna stod enade bakom Jenni Hermoso och backade upp varandra. Och de ger sig inte. Även om Rubiales fortsätter att neka till anklagelserna om sexuella trakasserier.

Så sent som på torsdagen 14 september möttes landslaget digitalt i ett par möten för att prata ihop sig, rapporterar den spanska tidningen El Pais.

Sedan laget vann VM för en dryg månad sedan har inga matcher spelats.

Beskedet att guldlaget från VM inte kommer att ta på sig den spanska landslagströjan igen gäller fortfarande meddelade laget på fredagsmorgonen. Spelarna vill se mer djupgående förändringar för en bättre arbetsmiljö i fotbollslandslaget.

Enligt El Pais finns det nu dock undantag från den hittills kompakta solidariteten mellan spelarna. Tidningen rapporterar att individuella spelare lär ha skickat mejl till förbundet om att de är beredda att ställa upp.
 
Klockan 16 fredagen den 15 september ska förbundskaptenen Montse Tomé gå ut med vilka hon har för avsikt att kalla till landslagssamlingen inför Nations League-matchen mot Sverige den 22 september.