Krönika

Viktig seger i kampen mot prostitution i EU

 Malin Björk, EU-parlamentariker (V) välkomnar EU-parlamentets besked.

I veckan ställde sig EU-parlamentet bakom uppmaningen att sexköp borde förbjudas i alla EU:s medlemsländer. Resultatet välkomnas av bland andra EU-parlamentarikerna Malin Björk (V) och Alice Bah Kuhnke (MP).

I texten beskrivs det storskaliga och brutala utnyttjandet av kvinnor och flickor, men också av hbtqi-personer och män, i Europas prostitutionsindustri. För att få stopp på utnyttjandet uppmanas alla EU:s regeringar att införa lagar som liknar den svenska sexköpslagen, som avkriminaliserar dem som utsätts och istället förbjuder både hallickverksamhet och köp av sex.

– Det här är en så otroligt viktig seger för alla oss som försöker stoppa utnyttjandet i prostitutionsindustrin. Det är en tydlig signal till alla torskar, men också till alla hallickar och kriminella nätverk som tjänar stora pengar på utnyttjandet av kvinnors kroppar i prostitutionsindustrin, att deras tid är räknad, säger Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk.

Hon och tidigare vänsterpartistiska EU-parlamentariker som Marianne Eriksson och Eva-Britt Svensson har under många år drivit frågan i EU-parlamentet, tillsammans med överlevare av prostitution.

Malin Björk påpekar att dagens omröstning också är en betydande jämställdhetspolitisk markering.

– Det är även ett ställningstagande mot den brutalisering av män som relationen mellan män och kvinnor innebär i ett samhälle där prostitution sanktioneras. Med dagens omröstning säger vi att vi vill ha ett samhälle där män och kvinnor är jämlika, där ingen människa är en vara och ingen ska kunna köpa sig rätten att utnyttja en annan människas kropp.

Betänkandet som uppmanar alla EU:s medlemsländer att förbjuda sexköp röstades igenom med 234 röster för, 175 röster mot och 122 nedlagda röster. Alla svenska parlamentariker röstade alla ja till rapporten, förutom Emma Wiesner (C) som la ned sin röst och Johan Nissinen (SD) och Charlie Weimer (tidigare SD) som röstade nej. 

– Det är skamligt, om än inte förvånande, att Sverigedemokraterna inte står upp för den svenska sexköpslagstiftningen. Att Sverigedemokraterna menar att länders olika kulturella inställning till att män ska kunna köpa och utnyttja kvinnors kroppar ska gå före är ett hån mot alla överlevare, säger Alice Bah Kuhnke, EU-parlametariker för Miljöpartiet som även hon välkomnar parlamentets beslut:

– Detta sänder signalen till alla torskar, hallickar och kriminella nätverk som tjänar stora pengar på utnyttjandet av kvinnors kroppar i prostitutionsindustrin, att deras tid är över.