Nyheter

Mamma och dotter sköts ihjäl i kyrka i Gaza

Palestinier demonstrerar i Ramallah på ockuperade Västbanken med uppmaning till en global strejk för Gaza den 11 december.

Två palestinska kvinnor, en mor och hennes dotter, som hade tagit skydd i en kyrka i Gaza City dödades av en israelisk soldat på lördagen enligt ett uttalande från kyrkan, något Israel förnekar. Samtidigt har bristen på förnödenheter ytterligare förvärrats och Human Rights Watch anklagar Israel för att använda svält som vapen mot civila, vilket är ett krigsbrott.

Enligt ett uttalande från latinska patriarkatet i Jerusalem dödades Nahida Khalil Anton (Um Emad Anton) och Samar Kamal Anton på vid lunchtid lokal tid på lördagen av en israelisk krypskytt. De befann sig inne i kyrkan Holy Family Parish i Gaza när de dödades, och ytterligare sju personer skadades i samband med dödsskjutningen av modern och dottern. Sammanlagt uppskattas antalet dödade i Gaza nu närma sig 20 000, varav ungefär två tredjedelar tros vara barn ooch kvinnor.

I kyrkan har många kristna familjer tagit sin tillflykt sedan Israels intensiva bombardemang inleddes efter Hamas attack den 7 oktober. Enligt uttalandet ska en av dem ha skjutits ihjäl samtidigt som hon försökte bära den andra till säkerhet. ”Ingen varning gavs, inget meddelande tillhandahölls. De sköts kallblodigt inne i församlingen, där det inte finns några krigförande” skriver det latinska patriarkatet.

Hammam Farah är vän till familjen och skriver på X, tidigare Twitter, att mamman och dottern var på väg till klosterdelen för att använda områdets enda toalett när de dödades. Deras kroppar låg kvar långt efter att de hade skjutits. Förutom att ytterligare sju personer skadades ska också vattentankar och solpaneler på taket ha skjutits av israelisk militär, vilket innebär att vattenbristen kommer att vara än större.

Påven fördömer dödsskjutningen

Antalet kristna i Gaza har minskat betydligt sedan Hamas tog makten över Gazaremsan 2007, enligt Al Jazeera från 3 000 till omkring tusen. ”Den kristna gruppen i Gaza håller på att utrotas”, skriver Hammam Farah och uppger att det bara finns 800 kristna kvar. Av dessa kan så många som 530 ha tagit skydd i kyrkan Holy Family Parish, varav 60 procent är kvinnor och barn, enligt Hammam Farrah. Hammam Farrah skriver också att det pågår en ”dödskampanj under jultid mot världens äldsta kristna” församling.

Påve Franciskus fördömde på söndagen attacken mot kyrkan där ”det inte finns några terrorister, utan familjer, barn, folk som är sjuka och har funktionshinder, och nunnor” sade han enligt Vatican News.

– Vissa säger ”Det här är terrorism. Det här är krig”. Ja det är krig. Det är terrorism, sade han och uppmanade till böner om fred, samt manade:

– Låt oss inte glömma våra bröder och systrar som lider under krig, i Ukraina, i Palestina och Israel, och i andra konfliktområden. Må julens annalkande stärka engagemanget för att öppna vägar till fred, sade påven.

HRW: Israel ”använder svält mot civila” som vapen

På tisdagen anklagade människorättsorganisationen Human Rights Watch för att använda svält mot civila i sin krigföring, vilket är ett krigsbrott. Human Rights Watch menar att Israel förutom att neka Gazabor leveranser av vatten, mat och bränsle också verkar medvetet förstöra jordbruksmark.

Organisationen hänvisar till uttalanden som israeliska ministrar har gjort ända sedan den 7 oktober, där de klargör att deras syfte är att neka Gazaborna förnödenheter som de är beroende av för sin överlevnad – ”uttalanden som avspeglar en policy som utförs av israeliska styrkor”, skriver organisationen på sin hemsida.

Human Rights Watchs chef för Israel-Palestina Omar Shakir säger i ett uttalande att uttalanden som bland annat försvarsminister Yoav Gallant, energiminister Israel Katz och ministern för nationell säkerhet Itamar Ben-Gvir har gjort pekar på att det finns en israelisk avsikt att svälta civila som ett vapen.

– Världsledare måste protestera mot detta avskyvärda krigsbrott, som har fruktansvärda konsekvenser för Gazas befolkning, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV