Nyheter

Många tonårsflickor utsätts för betalda sexuella övergrepp

Ida Östensson, generalsekreterare Child X.

Sju procent av flickorna i åldern 15–19 år har utsatts för betalda sexuella övergrepp via Snapchat. Detta framkommer i en ny Sifoundersökning genomförd på uppdrag av Child X.
– Barn och unga luras in i den här formen av exploatering genom manipulation, hot eller löften om lättförtjänta pengar, säger Ida Östensson, generalsekreterare på Child X.

I en Sifoundersökning som genomfördes i oktober år svarade sju procent av flickorna i åldern 15–19 år att de har tagit emot pengar för att skicka sexuellt material på Snapchat. Denna form av betalda sexuella övergrepp ökar på sociala medier uppger Child X som nu sjösätter en kampanj som ska belysa utsattheten som barn och unga upplever på nätet, samt tips för att minska utsattheten.

– Att ge ersättningen är ett av förövarnas maktmedel för att tysta och lägga över skuld på barnet. Det här handlar alltid om allvarliga övergrepp men förövarna får det ofta att framstå som att barnet har kontroll och sedan förskjuts gränserna, säger Ida Östensson i ett pressmeddelande.

Den nya kampanjen ger bland annat föräldrar tips på hur man kan prata med sina barn om riskerna med sexuella övergrepp på nätet, liksom vad de kan göra om ett barn har blivit utsatt. Tipsen handlar om att regelbundet prata med barnen om dess upplevelser på nätet, och att göra frågan om nätet lika självklar som att fråga om hur skoldagen varit.

Del av Child X-kampanjen
Del av Child X-kampanjen. Foto: Child X

Viktigt tala om grooming

Tips på en öppen konkret fråga kan vara: ”Har du eller din kompis någonsin stött på konstiga vuxna på internet?” Om barnen är unga är ett annat tips att den som är förälder är med och väljer profilbild och användarnamn som inte avslöjar namn, ansikte eller adress, och att barn får hjälp att skapa starka lösenord.

Det är också viktigt, menar Child X, att prata med barn om grooming även om det kan vara svårt – som att berätta att det finns äldre eller vuxna som låtsas vara barn eller jämnåriga kompisar, men som vill barn illa. Även här är det bra att ställa öppna frågor som ”Har du några kompisar som du träffat online?”, eller ”Har någon fått dig att känna dig konstig eller nervös online?”

Child X tipsar också om en sida som har listat meningar som är rödflaggade som till exempel ”ska vi chatta privat?”, ”är du ensam” eller ”jag vet ett sätt du kan tjäna snabba pengar”.

– Det innebär en kränkning att överhuvudtaget få den här sortens frågor. Att så många tjejer blir kontaktade kring detta riskerar både att leda till en normalisering men även till att antalet barn och unga som blir utsatta för betalda övergrepp ökar, vilket är mycket allvarligt, säger Ida Östensson.

Fakta: Betalda sexuella övergrepp mot barn

Sju procent av alla tillfrågade flickor i åldern 15–19 år uppger att de har tagit emot pengar för att skicka sexuellt material på Snapchat. Det framkommer i en ny Sifoundersökning som har utförts på uppdrag av organisationen Child X.

Undersökningen genomfördes i oktober 2023. 1 001 personer svarade, de tillfrågade utgjorde ett representativt snitt av befolkningen i åldersgruppen.

Child X har nu sjösatt en kampanj för att belysa barns och ungas utsatthet på nätet, bland annat med tips till föräldrar.

Källa: Child X