Nyheter

Chockerande resultat när telekombolag blockerar pedofilsajter

I projektet Techkoalitionen samlar barnrättsorganisationen ECPAT branschens aktörer.

Sedan årsskiftet 2023 har telekombolaget Tele2 blockerat 3 464 095 försök att nå webbplatser med material som innehåller sexuella övergrepp på barn. Det är 35 procent mer än för hela 2022 då 2 569 602 försök blockerades.

Barnrättsorganisationen ECPAT har sedan flera år samarbetat med telekombranschen för att bekämpa sexuellt utnyttjande av barn på nätet i den så kallade Techkoalitionen. I veckan kom telekombolaget Tele2 med nya siffror som tagits fram efter att polisen har uppdaterat sina listor.

Från januari till augusti 2023 har sammanlagt 3,5 miljoner försök att surfa på sidor som innehåller sexuella övergrepp på barn blockerats, vilket är 35 procent mer än för helåret 2022.
 
– Att skydda barn i ett uppkopplat samhälle är en del av vårt hållbarhetsarbete, och att begränsa spridningen av den här typen av material är en viktig del av det. Man blir mållös när man ser de här siffrorna, och de blir en tydlig påminnelse till olika samhällsaktörer om hur stort det här problemet är, och vikten av samverkan för att stoppa det, säger Rosanna Norman, hållbarhetsexpert på Tele2 i en kommentar.

En förklaring till ökningen är att Tele2 i slutet av 2022 kompletterade befintliga blockeringslistor från svenska Polisen och Interpol med en ny lista från kanadensiska Project Arachnid. En annan orsak är att den svenska Polisen sedan en tid uppdaterar sina blockeringslistor mer frekvent.
 
– Det här visar på värdet av uppdaterade och kompletterande blockeringslistor. Tele2 tittar just nu på att införa fler tekniska lösningar och utökning av listor för att ytterligare begränsa spridningen av den här typen av material, säger Jonas Lindström, koncernsäkerhetschef på Tele2.

Listorna blockerar på domännivå. Om en internetanvändare försöker att gå in på ett domännamn som står på någon av listorna så blir de automatiskt omdirigerade till stoppsida med information från Polisen om att sidan är blockerad, hur man kan ge tips till polisen om liknande material på Internet, samt guidning om hur man kan söka hjälp för att motverka sin dragning till sådant material.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV