Nyheter

Punkens stilikon Vivienne Westwood har gått bort

Brittiska modedesignern Vivienne Westwood på Paris modevecka 2007.

Punkstilens moder och en av 1900-talets mest inflytelserika modedesigners – Vivienne Westwood dog torsdagen den 29 december och blev 81 år gammal.

Vivienne Westwood blev först känd på 1970-talet som en av formgivarna bakom punkrörelsens modestil och som ofta har beskrivits som revolutionär och uppfinnare.

Hon föddes i byn Glossop i Storbritannien mitt under andra världskriget 1941, hennes familj flyttade till London 1957.

Westwood var självlärd och gick bara en termin på konstskola. Hon berättade för tidningen Marie claire att hon lärde sig att göra sina egna kläder som tonåring och hittade gamla kläder på marknader som hon plockade isär för att förstå snittet och konstruktionen.

Hennes modekarriär tog fart när hon stylade legendariska punkbandet Sex Pistols. Bland annat designade hon t-shirtar med nakna bröst på, jeansjackor med säkerhetsnålar och kanske mest kända motivet en bild av drottningen med en säkerhetsnål genom läpparna.

”Mina kläder har en historia. De har en identitet. De har karaktär och ett syfte”, skrev Vivienne Westwood i sin biografi från 2014”.

Genom åren har Vivienne Westwoods radikala tolkning av streetstyle med historiska inslag så som korsetter, tweed-kostymer och balklänningar gjort succé.

”Den enda anledningen till att jag arbetar med mode är att förstöra ordet konformitet, ingenting är intressant för mig om det inte har det elementet”, skrev Westwood i sin biografi.

Som modedesigner var hennes karriär inte bara lång och framgångsrik, den var också full av motsägelser.

Till modemagasinet L’Officiel sa hon 2018 att hon alltid har haft en politisk agenda och att hon har  använt mode för att ”utmana status quo”.

Trots att Vivienne Westwood såg sig själv som aktivist i frågor som till exempel global uppvärmning, feminism och uttalade sig mot konsumtion, har hon också fått hedersmedalj från Storbritanniens drottning Elizabeth II och haft makt i modevärldens som ledare för ett globalt modeimperium.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV