Evenemang

Anna-Lena Laurén får Selanderpriset

Anna-Lena Laurén, prisad journalist och korrespondent.

2023 års Selanderpris tilldelas den finländska journalisten Anna-Lena Laurén. Priset delas ut av Eskilstuna-Kurirens stiftelse och prissumman är på 100 000 kronor.

Anna-Lena Laurén är journalist och korrespondent i Ryssland för både Dagens Nyheter och Hufvudstadsbladet och bosatt i Sankt Petersburg.  I veckan meddelades att hon får Eskilstuna-Kurirens Selanderpris.

I sin prismotivering skriver Eskilstuna-Kurirens stiftelse: 
Med en tydlig röst och en aldrig svikande stilistisk säkerhet har Anna-Lena Laurén förbättrat och fördjupat våra kunskaper om Ryssland. Hon skildrar de inre skeendena i Kreml, ger oss en inblick i vardagslivet och hur ”vanliga” ryssar tänker och lever med samma skärpa och stringens. 
Genom åren har hon återkommande beskrivit ett land som blir alltmer auktoritärt och hur detta påverkar samhället och dem som lever i det: om motstånd och medlöperi.  Efter att invasionen av Ukraina inleddes har hon även bidragit till vår kunskap om kriget och dess utveckling. 
Oavsett hur och när kriget tar slut förblir Ryssland såväl Finlands som Sveriges stora granne i öster; vi kommer alltid att behöva förstå vad som händer där och inte minst vad som rör sig i folkdjupet. På det sättet är Lauréns skickliga journalistiska gärning långsiktigt ett bidrag till demokrati och förhoppningsvis framtida fredliga kontakter. 

– ­Jag är mycket glad över priset därför att för Selander var det en principsak att säga som det var, inte bara om det nazistiska Tyskland utan också om Sovjetunionen och dess anfall på Finland. Journalistik går ut på att skriva precis det som händer. Inte dra ifrån, inte lägga till utan skriva klart och tydligt, säger Anna-Lena Laurén i en kommentar.

Selanderpriset är instiftat av Eskilstuna-Kurirens stiftelse för att erinra om J A Selanders gärning. Den mångåriga chefredaktören för Eskilstuna-Kuriren var en av få publicister i Sverige som stod upp för det fria ordet under åren före och under andra världskriget. Han bidrog därför till att svenskarna fick kännedom om nazisternas och Hitlers agerande under krigsåren och tiden strax innan, trots statens försök till censur och indragningsmakt. 

– Att som journalist  verka i Ryssland kräver civilkurage och att man är besjälad av att ge läsarna fakta och analyser om vad som händer i Ryssland och om det angreppskrig som landet för i Ukraina. Anna-Lena Laurén gör precis detta och hon gör det med ett mod som imponerar. För detta är hon värd att tilldelas Selanderpriset säger Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV