Evenemang

Anna-Lena Laurén får Selanderpriset

Anna-Lena Laurén, prisad journalist och korrespondent.

2023 års Selanderpris tilldelas den finländska journalisten Anna-Lena Laurén. Priset delas ut av Eskilstuna-Kurirens stiftelse och prissumman är på 100 000 kronor.

Anna-Lena Laurén är journalist och korrespondent i Ryssland för både Dagens Nyheter och Hufvudstadsbladet och bosatt i Sankt Petersburg.  I veckan meddelades att hon får Eskilstuna-Kurirens Selanderpris.

I sin prismotivering skriver Eskilstuna-Kurirens stiftelse: 
Med en tydlig röst och en aldrig svikande stilistisk säkerhet har Anna-Lena Laurén förbättrat och fördjupat våra kunskaper om Ryssland. Hon skildrar de inre skeendena i Kreml, ger oss en inblick i vardagslivet och hur ”vanliga” ryssar tänker och lever med samma skärpa och stringens. 
Genom åren har hon återkommande beskrivit ett land som blir alltmer auktoritärt och hur detta påverkar samhället och dem som lever i det: om motstånd och medlöperi.  Efter att invasionen av Ukraina inleddes har hon även bidragit till vår kunskap om kriget och dess utveckling. 
Oavsett hur och när kriget tar slut förblir Ryssland såväl Finlands som Sveriges stora granne i öster; vi kommer alltid att behöva förstå vad som händer där och inte minst vad som rör sig i folkdjupet. På det sättet är Lauréns skickliga journalistiska gärning långsiktigt ett bidrag till demokrati och förhoppningsvis framtida fredliga kontakter. 

– ­Jag är mycket glad över priset därför att för Selander var det en principsak att säga som det var, inte bara om det nazistiska Tyskland utan också om Sovjetunionen och dess anfall på Finland. Journalistik går ut på att skriva precis det som händer. Inte dra ifrån, inte lägga till utan skriva klart och tydligt, säger Anna-Lena Laurén i en kommentar.

Selanderpriset är instiftat av Eskilstuna-Kurirens stiftelse för att erinra om J A Selanders gärning. Den mångåriga chefredaktören för Eskilstuna-Kuriren var en av få publicister i Sverige som stod upp för det fria ordet under åren före och under andra världskriget. Han bidrog därför till att svenskarna fick kännedom om nazisternas och Hitlers agerande under krigsåren och tiden strax innan, trots statens försök till censur och indragningsmakt. 

– Att som journalist  verka i Ryssland kräver civilkurage och att man är besjälad av att ge läsarna fakta och analyser om vad som händer i Ryssland och om det angreppskrig som landet för i Ukraina. Anna-Lena Laurén gör precis detta och hon gör det med ett mod som imponerar. För detta är hon värd att tilldelas Selanderpriset säger Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse.

Evenemang

Ett år med mamma – författarsamtal med Ann-Charlotte Andersson

11 DECEMBER, BJÖRKHAGEN, STOCKHOLM

Kom och lyssna till ett samtal mellan Ann-Charlotte Andersson och Sandra Eriksson, om boken ”Ett år med mamma” utgiven på Ordfront förlag. Mitt i livet bestämde sig Ann-Charlotte Andersson för att hoppa av ekorrhjulet och leva ett år med sin mamma ute på landet.

Mamma Ingrid kan allt om mat, hantverk och hur man får ett hushåll att gå runt på knappa resurser. Mycket av det har hon i sin tur lärt sig av sin mamma, i en kedja av kvinnokunskap som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Det är ett liv som är fyllt av arbete – kött som ska styckas, bajstunnor som ska grävas ner och äppel- och lingonplockning till förbannelse men där det ändå alltid finns plats för vänner och familj.

Ett liv som är hållbart på riktigt.

Välkommen in i familjen Anderssons värld, där tid inte är pengar, pengar inte är lycka och ensam inte är stark.

Fri entré – Boka plats här
https://beta.biblioteket.stockholm.se/…/forfattarbesok…

Samtalet är ett samarrangemang mellan Kulturföreningen Björkhagens hjärta och Björkhagens bibliotek, och genomförs med stöd från Stockholm stad.

Måndag den 11 december, klockan 17–18.

Evenemang

Nobelbesök med representanter för fredspristagaren

Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach
Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach

14 DECEMBER, UPPSALA

Uppsala universitet bjuder in till panelsamtal med representanter för mottagaren av Nobels fredspris.

Zan- Zendegi-Azadi (Kvinna – liv – frihet)
Panelsamtal om fred, kvinnors och allas mänskliga rättigheter i Iran och i världen.

Deltagare: Fredspristagarens man och dotter, Taghi Rahmani och Kiana Rahmani, som representanter för fredspristagare Narges Mohammadi.
Professor Joakim Palme, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Senior universitetslektor Elin Bjarnegård, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Doktorand Martin Langby, institutionen för teolog, Uppsala universitet.
Programdirektör Sigrid Gruener, Dag Hammarskjölds Minnesfond.
Moderator: seniorprofessor Peter Wallensteen, institutionen för freds- och konfliktvetenskap, Uppsala universitet.

Plats: Universitetsaulan, Universitetshuset, Biskopsgatan 3. Uppsala
Den 14 december. Tid: 10.30 (Platserna ska vara intagna 10.15)

Fri entré och först till kvarn. Vänligen notera att större väskor inte får medföras in i aulan. Evenemanget hålls på engelska.
——-
Representatives of the Nobel Peace Prize laureate
Zan – Zendegi – Azadi (Woman – Life – Freedom). Panel discussion on peace, women’s and all people’s human rights in Iran and in the world.

Participants: Representatives of Narges Mohammadi, Nobel Peace Prize laureate – daughter Kiana Rahmani and husband Taghi Rahmani.
Programme director Sigrid Gruener, Dag Hammarskjöld Foundation.
Professor Joakim Palme, Dept of Government, Uppsala University.
Senior lecturer Elin Bjarnegård, Dept of Government, Uppsala University.
PhD candidate Martin Langby, Dept of Theology, Uppsala University.
Moderator: Professor Peter Wallensteen, Peace and Conflict Research, Uppsala University.

Venue: Grand Auditorium, University Main Building, Biskopsgatan 3.

Date: 14th of December. Time: 10:30 (please be seated by 10:15).

Free entry. No prior registration. Limited number of seats available. Please note that you are not allowed to bring larger bags into the venue. The event will be held in English. Welcome!

Evenemang

RFSL Vintermingel 

12 DECEMBER, STOCKHOLM

Det är dags igen! Den 12 december öppnar vi dörrarna på RFSL Stockholm för vårt årliga vintermingel! 

Vi samlar medlemsgrupper, aktivister, volontärer, medlemmar och allierade till ett mysigt mingel. Under kvällen kommer vi ha utdelning av priset ”Årets Eldsjäl” , samt få ett fint uppträdande av Kvinnokören Sapphonia.

Är du nyfiken på vad vi på RFSL Stockholm pysslar med om dagarna? Kom förbi och snacka! Vi bjuder självklart på fika och glögg!

Vart? Alsnögatan 7, plan 3. Ring på ringklockan till vänster om dörren.

När? Tisdag den 12 december, klockan 18.00–20.00

Våra lokaler är tillgängliga för permobil, rullstol och rullator. Färdtjänst kan köra upp till porten.

It’s time again! On December 12th we invite you to RFSL Stockholm for our annual ”Vintermingel.” 

We gather member groups, activists, volunteers, members and allies for a festive mingle. During the evening, we will present the award ”Årets Eldsjäl” , and have a nice performance by the women’s choir Sapphonia.

Are you curious about what we do at RFSL Stockholm during the day? Come by and have a chat! Of course, we’ll have fika and mulled wine!

Where? Alsnögatan 7, floor 3. Ring the doorbell to the left of the door.

When? Tuesday 12th of December, at 18.00–20.00

Our premises are accessible for permobiles, wheelchairs and walkers. A shuttle service can drive up to the gate.