Nyheter

Banbrytande tv-journalisten Barbara Walters blev 93 år

Kubas premiärminister Fidel Castro under en presskonferens svarar på en fråga från den amerikanska NBC-reportern Barbara Walters i Havanna, den 7 maj 1975.

Journalisten och pionjären Barbara Walters krossade glastaket och blev en dominerande kraft i en industri som kontrollerades av män. Hon somnade in fredagen den 30 december.

Barbara Jill Walters, superstjärna och pionjär inom tv-nyheter har avlidit, hon blev 93 år gammal.

Under en karriär som sträckte sig över fem decennier vann Barbara Walters 12 Emmy-priser.

Efter att ha tagit examen på 1950-talet fick Walters arbete som publicist och tv-skribent. Genombrottet kom hon blev värd för programmet Today 1974, hon skulle bli programmets första kvinnliga värd och vann sitt första Emmy-pris året därpå.

På tv-kanalen ABC var hennes intervjuer omfattande, bland annat intervjuade hon Fidel Castro 1977 om USA:s misslyckade invasion av Kuba, även kallad grisbuktsinvasionen. Hon genomförde den första gemensamma intervjun med Egyptian president Anwar Sadat och Israels premiärminister Menachem Begin.

President Barack Obama och Michelle Obama medverkar i tv-programmet The View 2012
President Barack Obama och Michelle Obama medverkar i tv-programmet The View 2012. Programledarna Barbara Walters (vänster), Joy Behar, och Sherri Shepherd (höger). FOTO: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT. 

Barbara Walters var inte bara en skarp intervjuare och journalist, hon producerade sina program och flera av dem slog tittarrekord. Det sägs också att hon ligger bakom formatet för talkshower.

Som grundare av tv-programmet The view som debuterade 1997, skapade hon ett forum för kvinnor med olika bakgrunder och åsikter för att samlas och diskutera de senaste heta ämnena i nyheterna. Enligt New York Times är The view ett av landets viktigaste politiska program.

Barbara Jill Walters föddes i Boston den 25 september 1929 till Dena Walters och Louis Walters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV