Evenemang

Bokmåndag: Athena Farrokhzad

MÅNDAG 6 MARS, VÄLLINGBY

Athena Farrokhzad är sedan debuten med Vitsvit 2013 en av våra mest tongivande poeter. Hennes böcker är översatta till femton språk och hennes dramatik har spelats på många scener. 6 mars kommer hon till Bokmåndag för ett samtal med Yukiko Duke om sin senaste poesisamling Åsnans år.

Det finns ett ögonblick när månen står som högst
och stjälkarna vrider sig mot himlen
om man viskar de dödas namn då svarar de inte
men om fölen sover i spiltan
kan man höra sig själv skria

I sin nya bok återvänder Athena Farrokhzad till centrala teman i sitt författarskap, nu genom åsnans gestalt. Denna djurvärldens proletär som dumförklaras för att exploateras, denna migrant som aldrig får lägga ner sin last. Diktsviten rör sig från berättarjagets vardag till vilda fantasier om åsnans olika skepnader och längtansfulla sånger om dess stundande uppror.

Arbetskritiken samsas med skildringar av döden i diasporan, och moderskapet framträder i ett nytt sken under stoets antropomorfa natt. Farrokhzad ansluter sig till en litterär tradition från Mulla Nasruddin till Juan Ramón Jiménez, där Ior gått med i RAF och alla år är åsnans.

OM: Athena Farrokhzad, född 1983, är sedan debuten med Vitsvit 2013 en av våra mest tongivande poeter. Hennes böcker är översatta till femton språk och hennes dramatik har spelats på många scener. Athena har länge arbetat på Biskops-Arnös författarskola och översatt poeter såsom Adrienne Rich, Audre Lorde, Juliana Spahr och Natalie Diaz till svenska. Efter Trado (2016) och I rörelse (2019) kom hennes fjärde bok Åsnans år ut hösten 2022. Sedan 2022 är hon tillsammans med Ida Linde curator för Litteraturen på Kulturhuset Stadsteatern.

Bokmåndag: Athena Farrokhzad
MÅNDAG 6 MARS
KL. 18:00
Kulturhuset Stadsteatern Vällingby
Evenemang av Kulturhuset Stadsteatern Vällingby
Biljetter

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV