Nyheter

Rekordmånga kvinnor antagna till tränarutbildning i fotboll

Victoria Sandell, tidigare fotbollstränare för Tyresö FF:s damer.

Efter en satsning från Svenska fotbollsförbundet har antalet kvinnor som deltar på elitfotbollstränarutbildningar gått från en 2021 till 96 antagna 2023.

Som det ser ut idag är endast sex procent av alla elittränare i Sverige kvinnor. Trots att intresset för den UEFA B-licensierade elittränarutbildningen har funnits där bland kvinnor och icke-binära fotbollsspelare tidigare, har många av dem valt att inte gå utbildningen.

Till sportsajten Fotbollskanalen säger Per Widén, chef för utbildning och utvecklingsavdelningen på Svenska fotbollsförbundet (SvFF), att hindren tidigare har varit ekonomi samt ovilja att vara den enda kvinnan eller icke-binära personen på utbildningen.

I maj 2022 gick SvFF tillsammans med en av deras sponsorer Marabou, ut med initiativet Tränarlyftet med ambitionen att uppmuntra fler kvinnor och icke-binära personer att söka tränarutbildningar till elitnivå.

Lösningen blev 24 öronmärkta och finansierade utbildningsplatser för dessa grupper.

Intresset för utbildningen var så stort att det kom ansökningar från alla Sveriges 24 fotbollsdistrikt. Totalt var det 210 personer som anmälde sig till utbildningen som krävde särskild behörighet. SvFF valde därför att utöka antalet öronmärkta utbildningsplatser till 96.

Med tränarutbildningen UEFA B får deltagarna bland annat ökad kompetens i spelsystem, fotbollsanalys, målvaktsspel, organisation och planering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV