Evenemang

FLIGHT – om kolonialismen och dess ekon i vår egen tid

Från vänster: Kudzanai Chiurai, Frida Orupabo (foto Pirje Mykkänen, Finnish National Gallery) och Eric Magassa (foto Peter Claesson).

FREDAG 3 FEBRUARI, MALMÖ

Vad händer när vi ser närmare på vår historia och dess mörkaste vrår? Utställningen FLIGHT på Malmö Konsthall presenterar brännande, utmanande och kritiskt granskande verk av Kudzanai Chiurai, Frida Orupabo och Eric Magassa. Med olika uttryck riktar de nytt ljus mot vårt koloniala förflutna och uppmärksammar dess ekon i vår egen tid. De utmanar oss att ifrågasätta hur och vad vi ser när vi blickar tillbaka på historien, och var vi själva står i förhållande till den. Utställningen, som öppnar på Malmö Konsthall den 4 februari, är curaterad av Tawanda Appiah.

Grupputställningen FLIGHT sammanför tre samtidskonstnärer som i sin konst fokuserar på minne och uppgörelse. Kudzanai Chiurais verk, arkivet The Library of Things We Forgot to Remember (Biblioteket för saker vi glömt att minnas), förflyttar oss till de panafrikanska frihetskamperna mot kolonialmakterna. Frida Orupabo presenterar en samling collage som föreställer abstrakta figurer, oftast svarta kvinnor som varit förbisedda och namnlösa i de historiska arkiven. Eric Magassas storskaliga installation präglas av hans karakteristiska användning av livfulla färger, ljud och olika texturer.

Utställningen är curaterad av Tawanda Appiah, en zimbabwisk curator baserad i Malmö. I utställningen kopplar han samman några av vår tids viktigaste frågeställningar med häpnadsväckande visuella gestaltningar.
– Jag har följt Kudzanai Chiurai, Frida Orupabo och Eric Magassas arbete i flera år. Jag uppskattar deras känsla för form, deras omsorgsfulla arbete i skapandet av nya världar och deras komplexa rannsakningar av historien. I mitt arbete som curator jobbar jag alltid utifrån historien och använder den som ett material. Jag försöker hitta vägar ut ur den koloniala baksmällan genom att skapa något annat, ’det andra’”, säger Appiah.

Utställningen FLIGHT rymmer en rad olika tekniker, såsom collage, fotografi, ljud, video och trycksaker.
Kudzanai Chiurai
bor och är verksam i Zimbabwe och är i dag en av vår tids mest hyllade samtida afrikanska konstnärerna. Hans verk i utställningen, arkivet The Library of Things We Forgot to Remember, visas nu för första gången i Malmö. Det är ett ljud- och bildarkiv grundat 2017 som är uppbyggt av svart motstånd, solidaritet och kollektivism. Biblioteket förvaltar en omfattande samling ljudinspelningar och verk på papper med kopplingar till olika frihetsrörelser på och bortom den afrikanska kontinenten. Under utställningsperioden kommer delar av arkivet att aktiveras genom andra konstnärers interventioner.

Frida Orupabo, verksam i Oslo, presenterar en samling collage i form av trycksaker, video och skulptur. Hon har medverkat i åtskilliga utställningar, inklusive São Paulo-biennalen (2021) och Venedigbiennalen (2019). Hon utforskar frågor om ras, familjerelationer, kön, sexualitet, våld och identitet. Figurerna i hennes verk är hämtade ur olika arkiv och skapar tillsammans en kör av motstånd. ”Att uppmärksamma vad som har hänt i det förgångna ger oss bland annat en klarare förståelse för den situation vi befinner oss i nu”, säger Orupabo i en intervju med Appiah i katalogen som producerats för utställningen.

Eric Magassa, som bor och arbetar i Göteborg, har sina rötter i Frankrike och Senegal. Familjebanden återspeglas ofta i hans verk, där han utforskar frågor om identitet, mellanförskap och dess koppling till minnen och platser. I FLIGHT presenterar han ett urval av både nya och äldre verk, inklusive The Lost Series. Hans arbetsmetod bygger på förskjutningar av narrativ, gärna med den afrikanska masken som konfliktyta. Han replikerar konsthistorien genom att återta masken och omforma dess betydelse genom en kulturellt medveten lins.

Utställningen öppnar med vernissage som är öppen för allmänheten fredagen den 3 februari klockan 19. Tillsammans med konstnärerna ger curatorn Tawanda Appiah ett artist talk på lördag 4.2 kl 14, och konsthallschef Mats Stjernstedt en guidad visning på söndag kl 14. Onsdagen den 8.2 kommer verket The Library of Things We Forgot to Remember att aktiveras av Kudzanai Chiurai och lokala konstnärer kl 18.

Flight
3 FEBRUARI
19:00
Malmö Konsthall
Mer om utställningen FLIGHT här

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV