Evenemang

FLIGHT – om kolonialismen och dess ekon i vår egen tid

Från vänster: Kudzanai Chiurai, Frida Orupabo (foto Pirje Mykkänen, Finnish National Gallery) och Eric Magassa (foto Peter Claesson).

FREDAG 3 FEBRUARI, MALMÖ

Vad händer när vi ser närmare på vår historia och dess mörkaste vrår? Utställningen FLIGHT på Malmö Konsthall presenterar brännande, utmanande och kritiskt granskande verk av Kudzanai Chiurai, Frida Orupabo och Eric Magassa. Med olika uttryck riktar de nytt ljus mot vårt koloniala förflutna och uppmärksammar dess ekon i vår egen tid. De utmanar oss att ifrågasätta hur och vad vi ser när vi blickar tillbaka på historien, och var vi själva står i förhållande till den. Utställningen, som öppnar på Malmö Konsthall den 4 februari, är curaterad av Tawanda Appiah.

Grupputställningen FLIGHT sammanför tre samtidskonstnärer som i sin konst fokuserar på minne och uppgörelse. Kudzanai Chiurais verk, arkivet The Library of Things We Forgot to Remember (Biblioteket för saker vi glömt att minnas), förflyttar oss till de panafrikanska frihetskamperna mot kolonialmakterna. Frida Orupabo presenterar en samling collage som föreställer abstrakta figurer, oftast svarta kvinnor som varit förbisedda och namnlösa i de historiska arkiven. Eric Magassas storskaliga installation präglas av hans karakteristiska användning av livfulla färger, ljud och olika texturer.

Utställningen är curaterad av Tawanda Appiah, en zimbabwisk curator baserad i Malmö. I utställningen kopplar han samman några av vår tids viktigaste frågeställningar med häpnadsväckande visuella gestaltningar.
– Jag har följt Kudzanai Chiurai, Frida Orupabo och Eric Magassas arbete i flera år. Jag uppskattar deras känsla för form, deras omsorgsfulla arbete i skapandet av nya världar och deras komplexa rannsakningar av historien. I mitt arbete som curator jobbar jag alltid utifrån historien och använder den som ett material. Jag försöker hitta vägar ut ur den koloniala baksmällan genom att skapa något annat, ’det andra’”, säger Appiah.

Utställningen FLIGHT rymmer en rad olika tekniker, såsom collage, fotografi, ljud, video och trycksaker.
Kudzanai Chiurai
bor och är verksam i Zimbabwe och är i dag en av vår tids mest hyllade samtida afrikanska konstnärerna. Hans verk i utställningen, arkivet The Library of Things We Forgot to Remember, visas nu för första gången i Malmö. Det är ett ljud- och bildarkiv grundat 2017 som är uppbyggt av svart motstånd, solidaritet och kollektivism. Biblioteket förvaltar en omfattande samling ljudinspelningar och verk på papper med kopplingar till olika frihetsrörelser på och bortom den afrikanska kontinenten. Under utställningsperioden kommer delar av arkivet att aktiveras genom andra konstnärers interventioner.

Frida Orupabo, verksam i Oslo, presenterar en samling collage i form av trycksaker, video och skulptur. Hon har medverkat i åtskilliga utställningar, inklusive São Paulo-biennalen (2021) och Venedigbiennalen (2019). Hon utforskar frågor om ras, familjerelationer, kön, sexualitet, våld och identitet. Figurerna i hennes verk är hämtade ur olika arkiv och skapar tillsammans en kör av motstånd. ”Att uppmärksamma vad som har hänt i det förgångna ger oss bland annat en klarare förståelse för den situation vi befinner oss i nu”, säger Orupabo i en intervju med Appiah i katalogen som producerats för utställningen.

Eric Magassa, som bor och arbetar i Göteborg, har sina rötter i Frankrike och Senegal. Familjebanden återspeglas ofta i hans verk, där han utforskar frågor om identitet, mellanförskap och dess koppling till minnen och platser. I FLIGHT presenterar han ett urval av både nya och äldre verk, inklusive The Lost Series. Hans arbetsmetod bygger på förskjutningar av narrativ, gärna med den afrikanska masken som konfliktyta. Han replikerar konsthistorien genom att återta masken och omforma dess betydelse genom en kulturellt medveten lins.

Utställningen öppnar med vernissage som är öppen för allmänheten fredagen den 3 februari klockan 19. Tillsammans med konstnärerna ger curatorn Tawanda Appiah ett artist talk på lördag 4.2 kl 14, och konsthallschef Mats Stjernstedt en guidad visning på söndag kl 14. Onsdagen den 8.2 kommer verket The Library of Things We Forgot to Remember att aktiveras av Kudzanai Chiurai och lokala konstnärer kl 18.

Flight
3 FEBRUARI
19:00
Malmö Konsthall
Mer om utställningen FLIGHT här

Evenemang

Ett år med mamma – författarsamtal med Ann-Charlotte Andersson

11 DECEMBER, BJÖRKHAGEN, STOCKHOLM

Kom och lyssna till ett samtal mellan Ann-Charlotte Andersson och Sandra Eriksson, om boken ”Ett år med mamma” utgiven på Ordfront förlag. Mitt i livet bestämde sig Ann-Charlotte Andersson för att hoppa av ekorrhjulet och leva ett år med sin mamma ute på landet.

Mamma Ingrid kan allt om mat, hantverk och hur man får ett hushåll att gå runt på knappa resurser. Mycket av det har hon i sin tur lärt sig av sin mamma, i en kedja av kvinnokunskap som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Det är ett liv som är fyllt av arbete – kött som ska styckas, bajstunnor som ska grävas ner och äppel- och lingonplockning till förbannelse men där det ändå alltid finns plats för vänner och familj.

Ett liv som är hållbart på riktigt.

Välkommen in i familjen Anderssons värld, där tid inte är pengar, pengar inte är lycka och ensam inte är stark.

Fri entré – Boka plats här
https://beta.biblioteket.stockholm.se/…/forfattarbesok…

Samtalet är ett samarrangemang mellan Kulturföreningen Björkhagens hjärta och Björkhagens bibliotek, och genomförs med stöd från Stockholm stad.

Måndag den 11 december, klockan 17–18.

Evenemang

Nobelbesök med representanter för fredspristagaren

Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach
Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach

14 DECEMBER, UPPSALA

Uppsala universitet bjuder in till panelsamtal med representanter för mottagaren av Nobels fredspris.

Zan- Zendegi-Azadi (Kvinna – liv – frihet)
Panelsamtal om fred, kvinnors och allas mänskliga rättigheter i Iran och i världen.

Deltagare: Fredspristagarens man och dotter, Taghi Rahmani och Kiana Rahmani, som representanter för fredspristagare Narges Mohammadi.
Professor Joakim Palme, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Senior universitetslektor Elin Bjarnegård, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Doktorand Martin Langby, institutionen för teolog, Uppsala universitet.
Programdirektör Sigrid Gruener, Dag Hammarskjölds Minnesfond.
Moderator: seniorprofessor Peter Wallensteen, institutionen för freds- och konfliktvetenskap, Uppsala universitet.

Plats: Universitetsaulan, Universitetshuset, Biskopsgatan 3. Uppsala
Den 14 december. Tid: 10.30 (Platserna ska vara intagna 10.15)

Fri entré och först till kvarn. Vänligen notera att större väskor inte får medföras in i aulan. Evenemanget hålls på engelska.
——-
Representatives of the Nobel Peace Prize laureate
Zan – Zendegi – Azadi (Woman – Life – Freedom). Panel discussion on peace, women’s and all people’s human rights in Iran and in the world.

Participants: Representatives of Narges Mohammadi, Nobel Peace Prize laureate – daughter Kiana Rahmani and husband Taghi Rahmani.
Programme director Sigrid Gruener, Dag Hammarskjöld Foundation.
Professor Joakim Palme, Dept of Government, Uppsala University.
Senior lecturer Elin Bjarnegård, Dept of Government, Uppsala University.
PhD candidate Martin Langby, Dept of Theology, Uppsala University.
Moderator: Professor Peter Wallensteen, Peace and Conflict Research, Uppsala University.

Venue: Grand Auditorium, University Main Building, Biskopsgatan 3.

Date: 14th of December. Time: 10:30 (please be seated by 10:15).

Free entry. No prior registration. Limited number of seats available. Please note that you are not allowed to bring larger bags into the venue. The event will be held in English. Welcome!

Evenemang

RFSL Vintermingel 

12 DECEMBER, STOCKHOLM

Det är dags igen! Den 12 december öppnar vi dörrarna på RFSL Stockholm för vårt årliga vintermingel! 

Vi samlar medlemsgrupper, aktivister, volontärer, medlemmar och allierade till ett mysigt mingel. Under kvällen kommer vi ha utdelning av priset ”Årets Eldsjäl” , samt få ett fint uppträdande av Kvinnokören Sapphonia.

Är du nyfiken på vad vi på RFSL Stockholm pysslar med om dagarna? Kom förbi och snacka! Vi bjuder självklart på fika och glögg!

Vart? Alsnögatan 7, plan 3. Ring på ringklockan till vänster om dörren.

När? Tisdag den 12 december, klockan 18.00–20.00

Våra lokaler är tillgängliga för permobil, rullstol och rullator. Färdtjänst kan köra upp till porten.

It’s time again! On December 12th we invite you to RFSL Stockholm for our annual ”Vintermingel.” 

We gather member groups, activists, volunteers, members and allies for a festive mingle. During the evening, we will present the award ”Årets Eldsjäl” , and have a nice performance by the women’s choir Sapphonia.

Are you curious about what we do at RFSL Stockholm during the day? Come by and have a chat! Of course, we’ll have fika and mulled wine!

Where? Alsnögatan 7, floor 3. Ring the doorbell to the left of the door.

When? Tuesday 12th of December, at 18.00–20.00

Our premises are accessible for permobiles, wheelchairs and walkers. A shuttle service can drive up to the gate.