Nyheter

Centerkvinnorna ger fortsatt stöd till Demirok

Centerpartiets valberedningen nominerar Muharrem Demirok till partiledare inför kongressen 2 februari 2023.

Muharrem Demirok föreslås bli Centerpartiets nya partiledare inför partiets kongress den 2 februari. Demirok är den kandidat Centerkvinnorna förordade. Sedan dess har det framkommit uppgifter om att han dömts för misshandel. Centerkvinnorna säger sig inte ha vetat om det men backar upp honom som partiets nästa partiledare.

I mitten av december gick Centerkvinnornas förbundsstyrelse ut och meddelade att de nominerade Muharrem Demirok till uppdraget som partiledare för Centerpartiet. Med Muharrem Demirok som partiledare tror Centerkvinnorna att partiet kan stärka arbetet för att vara en liberal röst för jämställdhet och för starka lokalsamhällen, skrev då Malin Bergman, förbundsordförande för Centerkvinnorna, i nättidningen Altinget.

Även Demiroks långa kommunala engagemang, som de menade hade gett honom en stark förankring närmast gräsrötterna – den kraft som centerrörelsen bygger på, och hans inlyssnande ledarskap angavs som argument för att välja just honom framför de andra två kandidaterna Elisabeth Thand Ringqvist och Daniel Bäckström.

Nu säger Centerkvinnorna till Fempers nyheter att de inte kände till uppgifterna om brotten när de nominerade Muharrem Demirok.

– Vi är besvikna på att uppgifterna kom till vår kännedom så sent som de gjorde och vi hade gärna sett han berättat om domarna i ett tidigare skede. Våld är aldrig acceptabelt – det vet vi att Muharrem vet om. Det rör sig dock om något han ångrar att han gjorde och som hände för många år sedan. Han har avtjänat straffen, som var lindriga eftersom brotten inte bedömdes som grova, och sedan dess har han valt en annan bana. Vi har bedömt Muharrem utifrån vad han gör i dag och hur han vill utveckla Centerpartiet framåt. Muharrem har visat att människor utvecklas och kan ändra sig och han har dragit lärdom av händelserna. Centerkvinnornas förbundsstyrelse har således fortsatt förtroende för Muharrem, säger Kerstin Ågren från Centerkvinnornas riksorganisation.

Centerkvinnor stöttade nomineringen av Demirok framför de andra två kandidaterna, varför anser Centerkvinnor att han är den bästa kandidaten?

– Muharrem har visat en stark närvaro i sitt sätt att prata, både med människor och om vår politik. Han har en stark förankring i det lokalpolitiska, som ligger oss nära, och en tydlig liberal kompass. Vi anser att han har ett inlyssnande perspektiv som behövs för en organisation med starka gräsrötter. Han har ett genuint och välgrundat engagemang för jämställdhetsfrågor och pratar om dem på ett sätt som är viktigt för oss Centerkvinnor, som jobbar för att lyfta jämställdhetsfrågor. Av de anledningarna och utifrån det läge vi befinner oss i anser vi att Muharrem är rätt person att leda Centerrörelsen och ta oss vidare i rätt riktning.
 
Vilka förhoppningar har ni på den nya partiledaren när det handlar om att driva feministisk politik och politik för ökad jämställdhet?

– Vår uppfattning är att jämställdhetsfrågor är självklara för Muharrem och att han bottnar i våra resonemang utan betänketid. Muharrem har tidigare varit jämställdhetspolitisk talesperson i Centerpartiets partistyrelse och är uttalad feminist. Vi förutsätter därför att Muharrem sätter jämställdhetspolitiska frågor högt upp på agendan. Vi upplevde att han svarade väl på de frågor som rörda jämställdhet under utfrågningarna av de tre kandidaterna.
 
Vilka prioriteringar skulle Centerkvinnor se att Demirok gör när det handlar om politiska frågor?

– En viktig prioritering som vi vill se är att Muharrem tar vid arbetet för att stoppa mäns våld mot kvinnor.
 Likaså vill vi att han fortsätter arbeta för ekonomisk jämställdhet speciellt eftersom pandemin har påverkat kvinnors ekonomi negativt och kvinnors utsatta situation blir särksilt kännbar under rådande ekonomiska läge som vi befinner oss i. Sverige har tyvärr tagit flera steg bakåt gällande ekonomisk jämställdhet.
 
Tycker ni att det är viktigt att Lööfs efterträdare också är den starka antirasistiska röst som Annie Lööf varit? Och fortsätter ta debatten mot exempelvis SD?

– För oss är alla människors lika rätt och värde en av grundbultarna i Centerrörelsen och synonymt med oss. Vi förväntar oss att en ny partiledare fortsätter att vara en stark röst i en för centerrörelsen så viktig fråga.