Nyheter

Fd parlamentsledamot Mursal Nabizada ihjälskjuten i Kabul

Mursal Nabizada.

I Afghanistan har den före detta parlamentsledamoten Mursal Nabizada skjutits ihjäl i sitt hem i helgen. Även en livvakt omkom vid skjutningen. Hennes bror och en annan livvakt har skadats.

Nabizada tvingades lämna parlamentet när talibanerna tog makten i augusti 2021 och valde då att stanna kvar i landet. Detta trots att kvinnorna i landet förbjöds att fortsätta arbeta och delta i det offentliga livet. Nabizada erbjöds en  möjlighet att lämna landet, men var en av få kvinnor som hade arbetat politiskt som valde att stanna kvar i Kabul, enligt BBC.

I nuläget finns inga uppgifter om vem gärningsmannen är. Enligt en talesperson från polisen i Kabul, Khalid Zadran, har säkerhetsstyrkor inlett en utredning av det inträffade.

En tidigare parlamentskollega Mariam Solaimankhil beskriver Nabizada som  ”en sann banbrytare – stark, frispråkig kvinna som stod för det hon trodde på, även när faran var nära”. Hon skriver också att Nabizada ”trots att hon erbjöds en möjlighet att lämna landet, valde att stanna kvar för att kämpa på folkets sida.”

Många kvinnor som haft framstående arbeten de senaste två decennierna sedan den USA-ledda invasionen i Afghanistan flydde landet på grund av rädsla för repressalier när talibanerna tog makten.

Nabizada valdes in i parlamentet 2018 och satt där fram tills talibanernas maktövertagande. Hon ingick i försvarskommissionen och arbetade på Institutet för HR utveckling och forskning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV