Evenemang

Ord på scen: Om Tove Jansson

TORSDAG 9 FEBRUARI, GÖTEBORG

Tidskriften Ord&Bild bjuder tillsammans med Kulturhuset Oceanen in till ett samtal om Tove Jansson och hennes bok Sent i november tillsammans med Pia Laskar och Mathias Wåg.

Sent i november utgör den avslutande delen i Muminsviten, och kan sägas vara Tove Janssons farväl till Mumindalen. Det är en bok om uppbrott och om identiteter under omvandling.

I en text i Ord&Bild skriver Wåg om Sent i november:
”Kan man reducera huvudpersonerna till karaktärer och representationer? Det är här det blir spännande att läsa Sent i november mitt i vår tids laddade diskussioner om identiteter, representation och erkännande – det som brukar kallas identitetspolitik. Tove Jansson, menar jag, går en helt annan väg och försöker hitta vägar ut ur normer, rutiner, konventioner och förväntningar på individen. Identiteten upplevs kvävande, något att fly från.”

Går det att förstå vår samtids politiska diskussioner genom Tove Janssons författarskap? Och pekar hon i sin litteratur ut en väg framåt, mot möjliga gemenskaper och livsformer? Det och mycket annat kommer att diskuteras under denna kväll.

Mathias Wåg är ansvarig utgivare för tidningen Brand. Utöver att frilansa som skribent ligger han bakom podcasten Apans anatomi.
Pia Laskar är idéhistoriker och genusvetare. På senare år har hon riktat in sig på arkivism och kulturarvsrelaterade uppgifter.
Samtalet är en del av Ord på scen – en serie kritikersamtal med utgångspunkt i Tidskriften Ord&Bilds recensioner.
Moderator är Ord&Bildredaktören Ann Ighe.

TORSDAG 9 FEBRUARI 2023 KL. 18:00
ORD PÅ SCEN: OM TOVE JANSSON
OCEANEN

Evenemang av OCEANEN och Ord&Bild
OCEANEN

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV