Nyheter

South Carolinas högsta domstol stoppar delstatens abortförbud

Protester utanför South Carolina delstatshus 7 juli 2022 i Columbia, samma dag som lagstiftare övervägde nya restriktioner för abort i kölvattnet av den amerikanska högsta domstolens beslut som upphävde Roe mot Wade.

Högsta domstolen i delstaten South Carolina har beslutat att abortförbud efter sex veckor strider mot konstitutionen.

En domstol i sydöstra USA har stoppat South Carolinas så kallade ”fetal heartbeat”-lag (fosterhjärtslagslag), som förbjuder aborter så tidigt som sex veckor in i graviditeten, innan de flesta föräldrar ens insett att de är gravida.

Lagen upphävdes med knappa tre mot två med majoritet för de tre målsägandena: två läkare i South Carolina och en kvinnoklinik i staden Greenville tillsammans med ideella hälsovårdsorganisationen Planned parenthood.

”Detta är en monumental seger i kampen för att skydda legal abort i södern”, skrev Planned parenthoods filial i South Carolina på Twitter.

Domstolen drog slutsatsen att lagen stred mot delstatens konstitutionella integritetsskydd och i huvudutlåtandet skrev domaren Kaye Hearn ”statens konstitutionella rätt till privatliv sträcker sig till en kvinnas beslut att göra abort”.

Lagen antogs 2021 och republikaner i delstaten hyllade lagförslaget som en ”enorm seger” för ”ofödda barn”. De enda undantag som skulle medgivas var om det förelåg risk för moderns liv eller i vissa fall av våldtäkt eller incest.

South Carolinas republikanske guvernör Henry McMaster tog till twitter för att kritisera beslutet och skrev att domstolen ”har funnit en rättighet i vår konstitution som aldrig var avsedd av folket i South Carolina”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV