Det skotska parlamentet godkände strax innan jul 2022 en ny translag som ger möjlighet till fastställande av könstillhörighet utan medicinsk diagnos. Men nu hotar den brittiska regeringen att stoppa translagstiftningen. Upprörande tycker Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.
Den brittiske premiärministern Rishi Sunak säger att den brittiska regeringen inom kort kommer att tillkännage om man tänker stoppa den skotska translagen eller inte. Men som Fempers nyheter har rapporterat tidigare är det tydligt att från London har regeringen synpunkter på Skottlands nya translag, som skulle innebära skillnader i hur man definierar en persons juridiska kön i Skottland och övriga Storbritannien.
– Om den brittiska regeringen kan normalisera handlingar som stoppar lagstiftning som demokratiskt har godkänts av det skotska parlamentet inom områden som vi har rätt att stifta lagar om så uppmuntrar det dem att göra det i andra områden också och då är vi ute på ett väldigt, sluttande plan, sade Nicola Sturgeon, Skottlands förstaminister, under en presskonferens på måndagen.
Den nya translagen som röstades igenom i det skotska parlamentet strax före jul 2022 med röster från samtliga partier innebär att det blir enklare att fastställa könstillhörighet och få det registrerat som juridiskt kön eftersom det inte längre kommer att krävas en medicinsk diagnos.
Åldersgränsen sänks till 16 år och kravet på hur lång tid en person behöver ha levt med en självidentifierad könstillhörighet för att få registrera sin könstillhörighet förkortas.
Translagen godkändes utan de ändringar som föreslogs i slutskedet av behandlingen och som handlade om att begränsa möjligheten till fastställande av könstillhörighet för personer som misstänkts för sexualbrott.
I den lag som specificerar maktfördelningen mellan Westminster, alltså Storbritanniens parlament, och det skotska parlamentet Holyrood finns ”Section 35”, ett avsnitt som gör det möjligt för den brittiska regeringen att stoppa skotsk lagstiftning från att träda i kraft.
Enligt Nicola Sturgeon påverkar den skotska translagen inte den brittiska jämställdhetslagstiftningen, vilka vissa kritiker har uppgett.