Nyheter

Sydafrikanska feministen och frihetskämpen Ginwala avliden

Talman Frene Ginwala lägger ner blommor på Olof Palmes grav i Stockholm 1998.

Dr Frene Noshir Ginwala var en banbrytande feminist, jurist, journalist och Sydafrikas första demokratiskt valda talman post-apartheid mellan 1994-2004. Hon avled vid en ålder av 90 år.

Dr Frene Noshir Ginwala vigde en stor del av sitt liv åt kampen mot apartheid. Konstitutionsexperten, feministen och journalisten gick bort i sitt hem torsdagen den 12 januari, två veckor efter att ha drabbats av en stroke.

I ett uttalande beskrev president Cyril Ramaphosa Frene Noshir Ginwala så här: ”Vi har förlorat ytterligare en jätte bland en speciell generation av ledare som vi är skyldiga vår frihet och som vi är skyldiga vårt åtagande att fortsätta bygga det Sydafrika som de ägnade allt åt.”

Född 1932 i Johannesburg var hon och familjen en del av  Sydafrikas indiska minoritet som började migrera till Sydafrika redan på 1800-talet.

Ginwala studerade till jurist i London och tog sin doktorsexamen vid universitetet i Oxford. Även om hon var medlem i African National Congress (ANC), blev hon inte politiskt aktiv förrän Sharpeville-massakern 1960, då polisen sköt mot fredliga demonstranter och 69 person förlorade sina liv.

Många aktivister tvingades till exil efter Shatpeville-massakern och ANC förbjöds i Sydafrika. Ginwala flydde till grannlandet Moçambique och hjälpte ledare och medlemmar av ANC att fly utomlands.

På 1970-talet blev hon en framstående figur i internationella medier och reste runt i världen för att samla stöd för anti-apartheidrörelsen och uppmärksamma övergrepp mot den svarta majoritetsbefolkningen.

När förbudet mot ANC togs bort 1990 återvände Ginwala efter 31 år i exil. Hon utsågs till landets första demokratiskt valda talman 1994.

FOTO: Feministiska Tidningen Speak Magazine skriver om feministiska konferensen
FOTO: Feministiska Tidningen Speak Magazine skriver om feministiska konferensen. 

Glömde aldrig kampen mot patriarkatet

Redan på 60-talet började Ginwala arbeta tillsammans med ANC:s kvinnosektion, för att säkerställa att ANC:s principer också inkluderade krav från kvinnor.

Det var en lång och konfliktfylld process men i mitten av 1980-talet innehöll alla ANC-dokument ett engagemang för en ”icke-rasistisk och icke-sexistisk demokrati”.

Innan landets första demokratiska val 1994, arrangerade  Ginwala tillsammans med andra, Women’s National Coalition 1992. En feministisk konferens som samlade organisationer från hela landet och hela det politiska spektrat, för att säkerställa att kvinnors gemensamma intressen återspeglades i Sydafrikas konstitution efter apartheid.

Dr Frene Noshir Ginwala har sedan hon avled hyllats som aktivisten som riskerade sitt liv, feministen som aldrig glömde patriarkatet och juristen som var med att skapa landets konstitution.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV