Nyheter

Enat italienskt parlament röstar för att skydda aborträtten

Montecitorio, deputeradekammaren, underhuset i det tvådelade italienska parlamentet.

Det italienska parlamentet röstade på tisdagen enhälligt för att skydda aborträtten – lag 194 som den heter. Samtidigt röstade parlamentet även ja till inrättandet av en kommission som ska utreda de många mord på kvinnor, så kallade femicid, som sker i landet.

Skrivelsen som deputeradekammaren, underhuset i det tvådelade italienska parlamentet, antog enhälligt på tisdagen handlar om att regeringen måste ”avstå från att ta initiativ av reglerande karaktär som syftar till att avskaffa eller begränsa det skyddssystem som garanteras i lag 194”.

Därmed antas lagen från 1978 anses vara skyddad från inskränkningar i aborträtten under sittande mandatperiod.

Samtidigt röstade ledamöterna även ja till det förslag som partiet Femstjärnerörelsen hade om att inrätta en kommission med ledamöter från både senaten och deputeradekammaren som ska utreda de många kvinnomord, så kallade femicid, som sker i landet.

Det handlar om att ta ett helhetsgrepp på morden på kvinnor för att få en uppfattning om omfattningen och orsakerna bakom. Målet är att få stopp på morden på kvinnor.

Enligt officiella siffror dödades minst 120 kvinnor under 2022. Det var 4 mord på kvinnor fler än året innan. I stort sett alla mördades i eller i närheten av hemmet och de flesta av en närstående man, make, partner eller ex partner. Många av kvinnorna hade försökt lämna den kontrollerande och våldsamma partnern innan de mördades av honom.

Hösten 2022 fick Italien en ny ytterhögerregering ledd av Giorgia Meloni. Med den nya regeringen var aborträtten en av de rättigheter som kvinnorättsaktivister oroade sig för skulle hotas. Nu har regeringen lovat att inte inskränka den.

Det finns dock fortsatt stora praktiska hinder att kunna genomföra en abort i Italien. Främst beror det på att antalet läkare som vägrar utföra aborter med hänvisning till samvetsfriheten är mycket stort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV