Nyheter

FN-kritik mot talibanerna: ge tillbaka kvinnorna deras rättigheter

Kabul 26 december 2022.

Talibanstyret har begränsat kvinnors rättigheter i Afghanistan i flera steg sedan de kom till makten. Kvinnor får inte arbeta, gå högre utbildning eller vistas på många offentliga platser. Nu uppmanar en FN-delegation, som nyligen besökt landet, att talibanerna ger tillbaka afghanska kvinnor deras rättigheter.

En FN-delegation bestående av bland andra vice generalsekreterare Amina Mohammed och chefen för UN Women, Sima Bahous, besökte nyligen Afghanistan för att utvärdera situationen i landet och tala med en rad aktörer, även de styrande.

– Mitt budskap var väldigt tydligt: även om vi erkänner de viktiga undantag som gjorts, ger dessa restriktioner afghanska kvinnor och flickor en framtid som begränsar dem i deras egna hem, kränker deras rättigheter och berövar samhällena deras tjänster, säger Amina Mohammed i ett pressmeddelande.

Hon konstaterade att hennes förhoppning är att få se ett fredligt och hållbart Afghanistan.

– Men just nu isolerar sig Afghanistan, mitt i en fruktansvärd humanitär kris och (landet) är en av de mest sårbara nationerna på jorden för klimatförändringar. Vi måste göra allt vi kan för att överbrygga denna klyfta.

Tungt förbud mot att arbeta 

Efter att ha mött humanitära arbetare och andra personer ur civilsamhället i drabbade samhällen i Kabul, Kandahar och Herat, konstaterade Sima Bahous att det finns en uthållighet i landet.

– Vi har sett en extraordinär motståndskraft. Afghanska kvinnor lämnade oss inga tvivel om deras mod och vägran att raderas från det offentliga livet. De kommer fortsätta att förespråka och kämpa för sina rättigheter, och vi är skyldiga att stödja dem i att göra det, säger hon i pressmeddelandet.

Några av de beslut som påverkat kvinnors liv allra mest är förbudet att arbeta på de flesta arbetsplatser, förbudet att delta i undervisning på universitet samt att kvinnors närvaro på en rad offentliga platser, såsom parker och badhus, inte är tillåten.

Kvinnorättskris i Afghanistan

– Det som händer i Afghanistan är en allvarlig kvinnorättskris och en väckarklocka för det internationella samfundet. Det visar hur snabbt årtionden av framsteg när det gäller kvinnors rättigheter kan vändas på några dagar. UN Women står med alla afghanska kvinnor och flickor och kommer att fortsätta att förstärka deras röster för att återfå alla sina rättigheter, säger Sima Bahous.

Ett av de senaste förbuden i landet är ett som förbjuder kvinnor att arbeta inom icke-statliga organisationer. Detta är något som påverkat internationellt biståndsarbete negativt, menar FN-delegationen.

– Ett effektivt tillhandahållande av humanitärt bistånd bygger på principer som kräver fullständig, säker och obehindrad tillgång för alla hjälparbetare, inklusive kvinnor, säger Amina Mohammed.

Artikeln har tidigare publicerats i Tidningen Syre

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV