Evenemang

Historielektion: om hembiträdet

ONSDAG 22 FEBRUARI, ONLINE

Hemvårdarinnor, RUT-avdrag och robotar – en historielektion om det avlönade hemarbetets ekonomiska och sociala värde.

Ett rent hem har genom historien alltid varit en statusmarkör, samtidigt har själva städningen alltid varit lågt värderad. Av detta följer också låg status för dom som arbetar med att städa andras hem.

I föreläsningen tar historikern Karin Carlsson med oss på en tidsresa genom det avlönade hemarbetets historia med fokus mot den statligt subventionerade hemvårdarinnekåren (1944–1960) – en nästintill bortglömd yrkeskår. Vilka likheter och skillnader kan vi se mellan gårdagens hemvårdarinnor och dagens hemtjänstföretag? Vad berättar 1940-talets skattesubventioner och dagens RUT-avdrag om respektive tidsperiod? Och hur kan morgondagens lösning se ut?

När? Onsdag 22 februari kl. 17.00.
Var? Via valfri digital skärm. Anmäl dig kostnadsfritt till historielektionen för att få Zoom-länken och mer information skickad till dig.
Anmäl dig till historielektionen här.

HISTORIELEKTION OM: I Stockholms Kvinnohistoriskas historielektioner ger vi aktuella ämnen och brännande frågor en historisk kontext. Tillsammans med landets främsta forskare och experter får du den livsnödvändiga baskunskapen på under timmen, helt utan pekpinnar. Inga förkunskaper krävs för att lyssna.

OM KARIN CARLSSON
Historikern Karin Carlsson disputerade 2014 på avhandlingen ”Den tillfälliga husmodern: hemvårdarinnekåren i Sverige 1940–1960” i vilken hon undersöker det avlönade hemarbetets sociala och ekonomiska värde. Forskningsmässigt har hon intresserat sig för välfärdsfrågor och socialpolitik.
Senare år har fokus riktats mot urbanhistoria och materialitetsstudier, bland annat i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm och projektet Gendered spaces. 2020 kom hon ut med boken Kvinnosaker: ett sekel kvinnohistoria genom 50 föremål Utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholms Kvinnohistoria. Läs mer om Karin Carlssons arbete på www.historiskt.com.

KVINNOHISTORIENS PLATS ÄR ÖVERALLT
Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Vi arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.

Historielektion: om hembiträdet
ONSDAG 22 FEBRUARI
KL. 17:00
Onlineevenemang
Evenemang av Stockholms Kvinnohistoriska